Jonge wolven in Duitsland. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minimaal tien jonge wolven in Drenthe

In de provincie Drenthe lopen minimaal tien jonge wolven rond. Dinsdag 15 augustus werd bekend dat een wolvin in Midden-Drenthe minimaal vijf welpen heeft gekregen.

Eind juli bleek al dat bij een wolvenpaar dat in de Drents-Friese regio leeft ook zeker vijf jonge wolven zijn geboren. Wie de vader is van de wolvenwelpen in Midden-Drenthe is nog onbekend. Dat moet later blijken uit DNA-onderzoek op keutels van de jonge wolfjes, aldus de provincie Drenthe en BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken regelt.

De nieuwe groep jonge wolven is ontdekt doordat het leefgebied van de wolvin in de gaten wordt gehouden. Deze wolvin zit sinds september vorig jaar in Midden-Drenthe en heeft een paartje gevormd met een mannelijke wolf. Nu er welpen zijn geboren, is er sprake van een nieuwe roedel, zegt BIJ12. De vader van de welpen zou het mannetje van het wolvenpaar kunnen zijn. Hij loopt sinds juni vorig jaar in Drenthe rond. Maar er zit sinds kort ook een andere mannelijke wolf in Midden-Drenthe, die de wolvin ook bevrucht zou kunnen hebben.

Advies voor wolfwerend raster

De welpen die in juli opdoken behoren bij de roedel die in de Drents-Friese regio zit. Het wolvenpaar daar kreeg vorig jaar ook al welpen. De mannelijke wolf die vorige maand werd doodgeschoten in het Drentse Wapse was een nakomeling van vorig jaar, is door DNA-onderzoek vastgesteld. Er loopt een onderzoek naar het doodschieten van deze wolf, maar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie kon dinsdag nog niet zeggen of dat onderzoek tot strafvervolging zal gaan leiden. Doodschieten van wolven is streng verboden, tenzij het roofdier uit zichzelf mensen aanvalt.

De Drentse wolven vallen met enige regelmaat vee aan. Drenthe adviseert hoefdierhouders dan ook om een wolfwerend raster te plaatsen. De provincie geeft subsidie voor dergelijke hekken rond de weides van schapen, geiten, runderen, paarden, alpaca‘s, varkens en paardachtigen. Andere provincies waar wolven zitten doen dat ook. Schade die wolven aanrichten wordt vergoed.

Reacties

 1. Sjaak Kuypers Ik sta niet echt bekend op deze side als iemand die alles wat de landbouw wil voor zoete koek slikt, maar Nederland is te klein voor zoveel wolven een paar op de Veluwe kan nog net maar dit kan echt zo niet doorgaan we zullen de aantallen vossen en andere predatoren moeten reguleren tot aanvaardbare proporties, jij wilt een inspanning van beide kanten dan zal er daarvoor een draagvlak moeten zijn dat creëer je niet met een overtal aan wolven.

  1. Je stelling kan ik best begrijpen en zeker waarderen.
   Het punt blijft: wie bepaalt het aantal?
   Wanneer zijn er teveel?
   Wanneer ecologische processen uitwijzen dat er meer komen, dan is er voldoende voedsel te vinden. Want , zegt de ecologische wet: het aantal roofdieren wordt bepaald door het aantal prooidieren…
   Het blijft dus een zeer afwegingen discussie.
   Een discussie, die gevierd dient te worden op basis van argumenten en daadwerkelijke cijfers.
   In achtneming dat er voldaan wordt aan de wettelijke zorgplicht betreffende gehouden dieren.
   Blijft interessant dus.
   Fijne dag.

  2. Beste Sjaak. De reden dat de wolven populatie groeit blijkt in de praktijk niet het aanbod van wild te zijn maar de beschikbaarheid van vee. In combinatie met ineffectieve wildrasters en de beschermde status van de wolf heeft de Nederlandse staat de zoveelste kunstmatige”crisis” gecreerd.

  3. W. GEVERINK … Indien het zo is dat vee de grootste beschikbaarheid is, kan ik alleen maar concluderen dat de veehouders niet of onvoldoende doen aan hun wettelijke zorgplicht.
   Jammer is dat.
   Dan wordt het klagen zonder plichtsbesef.

  4. Tegen krankzinnigheid valt niet te redeneren Sjaak. Mijn advies is daarom kort samengevat: shoot shovel and shut up.

 2. Sjaak@, afschieten heeft zeker in het verleden effectief gewerkt. We zijn niet voor niks 150 jaar lang van de wolf bevrijd geweest!
  Maar jullie soort mensen hebben een dubbel moraal, wolfen die in één keer 20 schapen aan flarden scheuren vinden ze natuur en prachtig.
  Een mens die vlees eet vinden jullie inhumaan!

 3. Om deze Apex predatoren vrij rond te laten lopen in een landje als Nederland moet je wel van alle goede geesten verlaten zijn. Jullie binden de spreekwoordelijke “kat op het spek” waardoor Confrontaties gegarandeerd en onvermijdelijk zijn. Ik vroeg een tijdje geleden aan kennissen of ze ook vee verloren aan wolven? Steve and Marie leasen al 26 jaren een “grazing lease” op crown land. Dat zijn duizenden vierkante kilometers graasland en bos op overheids grond waar boeren voor een niet al te hoog bedrag vee kunnen laten grazen in de zomer. Een keer waren ze recreatief in die lease rondgereden op hun quads en vonden ze een gebied met hartstikke mooi gras en voldoende water. Een paar dagen later besloten ze een dag uit te trekken om hun kudde naar dat gebied te drijven. Het kostte een uur of wat met een handvol mensen om de koeien naar hun bestemming te krijgen. Toen ze daarna met hun quads terug kwamen bij het beginpunt stonden de koeien al te wachten… De koeien weten dus welk gebied veilig is en welk gebied te mijden dus zoeken ze het zelf maar uit. In Nederland daartegen wordt het het vee in de wei min of meer aangeboden aan de wolven net als de vleeswaren in de vitrine bij de AH.

 4. De Randstedeling zal nooit leren wat bescherming zonder grens betekent. Nu de beschermde Meeuw onze Steden Den Haag en Scheveningen terroriseert is een gesprek over beeindigen van de bescherming niet bespreekbaar. De Wolf, Das en andere predatoren zullen tot eenzelfde terreur acties leiden. Dan nog zal de politici en ecologen niet op hun schreden terug keren. Voor hen is het bekennen van fouten ondenkbaar.

  1. Niet iedereen komt uit de Randstad. Afschieten heeft nog nooit tot oplossing vh probleem geleid.
   Jij mag het 1e resultaat noemen.
   Aanpak via een ecologische weg leidt eerder tot uiteindelijke oplossingen, mochten die al nodig zijn.
   Het leren samenleven met dieren in een ecosysteem vergt wederzijdse inspanning.
   En juist hiervoor dienen sectoren open te staan…
   Maar…
   Ik ben heel blij met de wolvenwelpen… een fijne dag nog.

 5. Zeker Nico en ook bewust de keerzijde vd medaille gekozen. De reden?
  Kijk even een paar deuren verder bij jullie… dan zie je wat het voorstelt…. en hoe de leugen regeert.
  Een Franse wijsgeer zei eens: ” Il ny a que les imbecieles qui ne change pas d’avis….

  1. Bij mij in de straat wonen hard werkende arbeiders en ondernemers die net als iedereen zich aan de wet moet houden.
   Ik ben ook van mening dat de wolf niet in de stadstaat Nederland thuis hoort. Op de toendra’s in Siberië en de uitgestrekte bosgebieden daar horen ze thuis.

 6. Sjaak heeft gelijk. Veel meer dierenleed maar de jager kan opkrassen. Dat is ook de achterliggende gedachte voor het aanhalen van de wolf. Je moet toch wel heel veel hekel aan jagers hebben om die arme schapen, rundvee, pony’s enz op te offeren. Jagerhaters zijn geen dierenliefhebbers.

  1. In de landbouwsector wordt elk ecologisch proces ontkend.
   De tactiek vd sector: ontkennen, uitstellen en liegen…
   Jagers zijn al decennia een ramp voor de fauna.
   Gelukkig taant het toch al belabberde aanzien.
   Nergens worden zoveel dieren verminkt en aangeschoten als bij en door dat volkje.
   En… boeren die hun gronden verpachten aan jagers zijn ZEER dier- en natuuronvriendelijk….
   Maar het klinkt zo mooi… ” wildbeheer”…. het is echter “beheer” door wilden…

 7. Dit is weer een verrijking voor onze fauna. Jagers worden gelukkig volledig overbodig.
  Dat waren ze eigenlijk al. Maar nu komt hun einde gelukkig helemaal in zicht.

Beheer
WP Admin