Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Mineralencheck GD uitgebreid met fosfor

De Mineralencheck van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is uitgebreid met fosfor. Dat betekent dat melkveehouders die gebruikmaken van dit instrument, nu via tankmelk inzicht kunnen krijgen in de fosforuitscheiding van hun melkkoeien.

Het is volgens de GD voor het eerst dat een dergelijke test in Nederland beschikbaar komt. Binnenkort vinden betreffende veehouders op hun uitslag van de Mineralencheck jodium, selenium, zink, koper en fosfor.

De fosfaatregelgeving heeft een grote impact op de Nederlandse melkveehouderij. Door strengere bemestingsnormen nemen de fosforgehaltes in krachtvoer af. Een langdurig te laag fosforgehalte in het rantsoen kan zorgen voor een verminderde voeropname, afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie.

Fosforgehalte in tankmelk varieert sterk

Op basis van tot nu toe beschikbare gegevens worden volgens de GD veel rantsoenen samengesteld met de aanname dat één liter melk één gram fosfor bevat. Maar in werkelijkheid blijkt het fosforgehalte in de tankmelk tussen bedrijven sterk te variëren. Momenteel maken ruim 2.600 melkveehouders gebruik van de Mineralencheck.