Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Minder melken?’

Je kunt van alles vinden van de melkverminderingsregeling van de Europese Unie. Onnodig, omslachtig, een politiek doekje voor het bloeden, een onmachtig gebaar. Of dit: een terechte compensatie voor de schade die gevolg is van politieke besluiten (Russische boycot).

Het stadium van discussiëren is gepasseerd. De regeling is een feit en elke Europese melkveehouder is uitgenodigd om eraan mee te doen. Dus wat moet je als Nederlandse veehouder? Gewoon, heel nuchter op een rij zetten of er voor jou wat in zit.

Groot offer

Verwachting is dat weinig Nederlanders eraan mee zullen doen. De Nederlandse melkplas is dit jaar nog flink gegroeid. Om voor de verminderingsbonus van 14 cent per liter in aanmerking te komen, moet je allereerst terug naar je productie van het laatste kwartaal van vorig jaar. Pas daarna komt de bonus. Voor iedereen die gegroeid is, zal dat offer te groot zijn.

Eenvoudige rekensom

Maar er zijn ook die dit jaar niet gegroeid zijn. Zij staan voor een vrij eenvoudige rekensom: is die 14 cent genoeg om gederfd melkgeld te compenseren? Dat hangt uiteraard van iemands kostenstructuur af én van de – nu weer wat stijgende – melkprijs. Voor wie toch al moet krimpen vanwege de grondgebondenheid, wordt de afweging wéér anders.

Het is allemaal niet zo heel ingewikkeld. De aanmelding en afhandeling zijn dat evenmin, al krijgt RVO nog wel een flinke klus. Maar dat is uw zorg niet.

Beheer
WP Admin