Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minder groei bij duurzame kredieten Triodosbank

Triodos Bank heeft de eerste 6 maanden van het jaar minder winst gemaakt, maar zag wel het klantenbestand fors toenemen. De bank richt zich speciaal op het verstrekken van leningen aan duurzame ondernemingen.

Triodos Bank heeft het afgelopen jaar een significante stijging gezien in het aantal bedrijven dat een omschakelkrediet voor de overstap naar biologische productie aanvraagt. Dat meldt de bank bij de presentatie van de halfjaarcijfers. “Deze trend is met name zichtbaar in de akkerbouw”, aldus een woordvoerder van de bank. “We vinden dat een mooie ontwikkeling wat ons betreft, want Triodos Bank is een voorvechter van biologische landbouw en veeteelt, omdat dat wat ons betreft de enige manier van voedselproductie is die de ook op lange termijn is vol te houden.”

Areaal biologisch vergroten

Triodos Bank krijgt ook steeds meer aanvragen van bedrijven die al biologisch produceren, maar hun areaal verder vergroten, of hoger de keten ingaan door bijvoorbeeld producten zelf te gaan verpakken en verwerken, of het in de markt zetten van private labels.

In de eerste helft van 2016 namen de duurzame kredieten met 4,1% toe. In dezelfde periode in 2015 was de stijging nog 7%. Verder meldde het bedrijf vrijdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers dat het beheerd vermogen groeide.

Wereldwijde oplossing

CEO Peter Blom van Triodos Bank: “Mensen geloven steeds minder in een ‘wereldwijde oplossing’. In veel delen van de wereld kiezen mensen daarom hun eigen oplossingen voor de aanpak van het opwekken van hernieuwbare energie, toegang tot duurzame huisvesting en voedsel. Als bank die stevig in de gemeenschap is geworteld en met onze goede resultaten kunnen wij steeds meer van dit soort initiatieven financieren en onze positieve impact uitbreiden”.

Winst 15% lager

Triodos boekte in het eerste halfjaar €18,6 miljoen winst. Daarmee viel de winst 15% lager uit ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Volgens de bank waren lagere rentemarges en de verplichte bijdrage van Triodos Bank aan nieuwe wettelijke heffingen de voornaamste redenen voor de winstval.

De bank wist in de eerste jaarhelft 23.000 nieuwe klanten aan zich te binden. Daarmee steeg het totaal aantal klanten naar 630.000.

Het totale beheerde vermogen, samengesteld uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking, groeide in de periode met 3% naar €12,6 miljard.

Beheer
WP Admin