Soms kunnen kleine aanpassingen aan de techniek voor het uitrijden van mest bijdragen in de vermindering van de ammoniakuitstoot. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Minder ammoniak door innovaties toedienen mest

Het programma ‘Bemest op z’n Best’ nodigt innovators uit hun ideeën over verbetering van toediening van dierlijke mest op grasland in te dienen.

Binnen het programma worden innovaties getest op hun haalbaarheid, toepasbaarheid en doelmatigheid. Het project startte in de zomer van 2021 en loopt tot 2024. Wageningen University & Research haalt de ideeën op en helpt bij de toetsing en doorontwikkeling van de ideeën om zo samen sneller de benodigde resultaten te boeken.

Gericht op grasland

Bemest op z’n Best richt zich vooral op grasland. Daar valt de grootste winst te behalen waarbij het programma focust op de machinale mesttoediening.

In 2021 werden al 32 innovaties ingediend. De innovaties komen nadrukkelijk uit de markt. Met name boeren, loonwerkers en machinebouwers worden nog steeds gevraagd hun ideeën in te dienen op de site van Bemest op z’n Best. Veel van de eerder ingediende ideeën gingen uit van verbetering van bekende principes zoals verkleinen van het contactoppervlak, afdekken van de strookjes en het veranderen van de mestsamenstelling. Momenteel wordt met zes indieners verder gepraat en gekeken of en hoe getest gaat worden.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Hoe wordt in ierland de mest uitgereden? Daar hebben ze ook derogatie. In frankrijk geen derogatie en hier wordt vanaf 15 jan met de ketsplaat gewerkt.

Beheer
WP Admin