<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenAchtergrond

Miljoenenboete voor kartel in keten vruchtensap

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt in totaal bijna €12,5 miljoen aan boetes op aan ondernemers in koel- en vrieshuizen. In de opslag en bewerking van vruchtensappen hebben verschillende Nederlandse partijen prijsafspraken gemaakt tussen 2007 en 2009.

De opslag en koeling van vruchtensappen is een specialistische tak in de koelwereld omdat hier ook vruchtensappen worden gemengd. Daarvoor is techniek en veel kennis nodig, waardoor concurrentiedruk van andere bedrijven beperkt is. Prijsverhogingen leiden dus niet snel tot overstapgedrag.

Concurrentie mag, kartelvorming mag niet

De ondernemingen, Eimskip, Kloosbeheer, Samskip en Van Bon (nu H&S Coldstores) hebben forse boetes gekregen. Onderdelen van de genoemde bedrijven hebben onderling prijsafspraken gemaakt. “De ondernemingen hebben verboden afspraken gemaakt en daarmee de concurrentie vervalst”, zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. “Concurrentie is nodig voor een scherpe prijs, betere kwaliteit en innovatie in een sector. Kartels mogen gewoon niet”, zegt Fonteijn beslist.

Informatie uitgewisseld over prijzen

In dit geval hebben Kloosterboer en Daalimpex informatie uitgewisseld over voorgenomen prijsverhogingen in 2007, 2008 en 2009. Aan het einde van 2006, 2007 en 2008 hebben vertegenwoordigers van de betrokken ondernemingen contact met elkaar gehad. Tijdens die contactmomenten hebben zij informatie uitgewisseld over de voor die jaren voorgenomen prijsverhogingen voor de opslag en verwerking van vruchtensappen en -concentraten.

Afspraken gemaakt tijdens fusiebespreking

De ondernemingen waren tussen 2006 en 2009 bezig met fusiebesprekingen maar maakten ondertussen afspraken over prijzen, wisselden concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden onderling klanten. Hierdoor is de concurrentie tussen koel- en vrieshuizen in ernstige mate belemmerd, volgens de Autoriteit Consument & Markt.

Beheer
WP Admin