Midden blijft in Europa het grootst, rechts wint zetels
De rechtse fracties in Europa hebben zetels gewonnen. De christendemocratische EVP heeft ook gewonnen en blijft in het Europees Parlement de grootste partij. De nieuwe Europese Commissie zal, om een meerderheid te krijgen voor haar plannen de komende jaren, vooral moeten steunen op het midden: de christendemocraten (EVP), de sociaaldemocraten (S&D) en de liberalen (Renew). Samen vormen deze drie fracties een meerderheid.
Aan belangstelling was er geen gebrek tijdens de uitslagenavond in het Europees Parlement. Om de paar meter stond er een camera, waar de langslopende politici een interview konden geven. Sander Smit, de voorman van BBB, liep van de ene naar de andere microfoon. Het leek wel alsof elk Europees tv-station wilde weten wat de nieuwe partij voor elkaar wilde krijgen.
BBB bij christendemocratische EVP-fractie
Smit liep vol trots door de grote gangen, gevolgd door een grote groep medewerkers, die vanaf vandaag voor de partij aan de slag gaan. Een deel van het papierwerk zit er dan al op. Formulieren invullen om een badge te krijgen en, niet onbelangrijk, een verklaring ondertekenen dat de zetels van de BBB in de uitslag mogen worden meegeteld bij de grote christendemocratische EVP. Een eerste stap op weg naar het echte lidmaatschap, waar later deze maand door de EVP-fractie over wordt gestemd.
Het CDA gaat tandenknarsend akkoord met de entree van BBB. Partijleider Henri Bontenbal en ook lijsttrekker Tom Berendsen staan niet te volksdansen bij het idee. Er zullen nog kritische vragen worden gesteld, maar uiteindelijk zal de grootste Nederlandse christendemocratische partij niet gaan dwarsliggen.
Berendsen kijkt nog met spanning naar dinsdag, wanneer bekend wordt of er nog kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen. Bij het CDA denken ze dat boerin Willemien Koning-Hoeve nog flink wat voorkeurstemmen gehaald kan hebben. Ze is zowel binnen het CDA als in Brussel geen onbekende.
Als Koning-Hoeve (ze staat op nummer vier) niet gekozen wordt, dan moet het CDA op zoek naar een ander landbouwgezicht voor de komende periode in het Europees Parlement. “Ik kan het desnoods zelf doen. Ik ben ooit landbouwmedewerker geweest, dus ik weet wel waar het over gaat”, lacht hij.
EVP-fractie bepaalt woordvoerderschappen
“Wie welke woordvoerderschappen krijgt, bepaalt de EVP-groep de komende weken”, legt Dirk Gotink van NSC uit. Hij is de hele avond bloednerveus, want de exitpoll van afgelopen donderdag kan er altijd naast zitten. De grote baas van de EVP, de Duitser Manfred Weber, steekt hem publiekelijk een hart onder de riem door hem, voordat de uitslag definitief is, uitgebreid te feliciteren.
De verrassing van de avond is de tweede zetel die partij Volt verovert. Anna Strolenberg, de nummer twee, die vorige week ook meedeed aan het slotdebat, heeft alsnog een plek veroverd in het nieuwe parlement. Ze heeft de hele avond zenuwachtig heen en weer gelopen. Als de eerste resultaten via het ANP in de Brusselse gebouwen doordringen, wil ze het eerst niet geloven. “Ik wil het op tv zien”, zegt ze.
Maar dan is het feest bij Volt. Ze gaat morgen (dinsdag) met het Duitse Volt overleggen bij welke groep ze zich gaan aansluiten. De keus is tussen de groenen en de liberalen. “Het hangt af waar we de meeste invloed kunnen uitoefenen.”
Zelf wil ze graag in de landbouwcommissie (AGRI) als woordvoerder om te proberen het beleid bij te sturen. “Maar het mag ook de milieucommissie worden.”