De methaanemissie kan nog flink verminderen bijvoorbeeld door aanpassen van rantsoenen of toevoegen van additieven, zoals deze veehouder doet in een proef met gebruik van Bovaer van DSM. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Methaanemissie per kilo melk sinds 1950 gehalveerd

Verdere methaanreductie is mogelijk door voeraanpassingen op korte termijn. En lange termijn door aanpassen van de mestopslag.

De methaanemissie per kilo melk is sinds 1950 gehalveerd. Dat meldt het recent verschenen rapport ‘Methaanemissies in de melkveehouderij in verleden en toekomst’, door Wageningen-UR.

De totale methaanemissie steeg sinds 1950 wel continu. Dit ging door tot 1984. Dat is het moment waarop de melkquotering intrad. Onder invloed daarvan daalde de methaanemissies tot 2007. Sinds die tijd is er weer een toename te zien tot 2015 en daarna trad er weer kleine vermindering in van de methaanuitstoot. Er is logischerwijs een sterk verband tussen de totale methaanemissie en het aantal melkkoeien en de geproduceerde hoeveelheid melk.

De halvering van de methaanproductie per kilo melk sinds 1950 is vooral het gevolg van de hogere productiviteit van de koeien en de betere verteerbaarheid van het voer dat de koeien krijgen.

Reductie methaanemissie zorgt voor extra kosten

De onderzoekers melden in het rapport dat een sterke reductie van methaan van ongeveer 50% op de langere termijn is te realiseren. Dan moeten maatregelen, die zijn gericht op methaanvorming in de pens en in de mest, worden gecombineerd en moeten ook alle melkveehouders meedoen.

De voermaatregelen zijn deels snel in te voeren en deels een kwestie van de lange termijn. Realisatie van de grootste reductie kan al op korte termijn door toepassing van middelen die methaanvorming in de pens voorkomen.

Voor de mestmaatregelen geldt echter dat daar lange adem voor nodig is. Dat komt omdat ze zijn gebaseerd op aanpassingen in de stal. Zo moet er bijvoorbeeld een externe opslag komen. Het rapport meldt verder dat de maatregelen die genomen worden om de methaanuitstoot te verminderen bijna allemaal tot hogere kosten leiden. Dat geldt meer voor de mestmaatregelen dan de voermaatregelen.

Reacties

  1. Mestopslag bouwen kost veel geld en helemaal als je groter wilt zodat je minder onder de stal nodig hebt.
    Zijn hier bv extra financieringsmogelijkheden subsidies etc

Beheer
WP Admin