Partner
Plantuien. - Foto: Hazera AkkerbouwPartner

Met plantui jaarrond aanbod van Nederlandse kwaliteitsui

Uien zijn een onmisbaar ingrediënt in de Nederlandse keuken. Met zaaiuien van Nederlandse bodem kunnen we een groot deel van het jaar die markt bedienen. Maar in de zomermaanden is het lastiger. Vroege plantuien van excellente kwaliteit bieden uitkomst.

Van eind juni tot ver in augustus zijn lokaal geteelde zaaiuien lastiger te leveren. Plantuien vullen dit gat op. Andre Boot, gewasspecialist ui bij Hazera: “Telers willen vroeg plantuien kunnen oogsten, zodat de aanvoer aansluit op de laatste bewaaruien in het seizoen en voordat er weer nieuwe oogst zaaiuien op de markt beschikbaar zijn. Dat vergroot voor hen de kans op een goede prijs. Voor ons betekent het dat de plantuientelers goede kwaliteit zaden van betrouwbare plantuienrassen nodig hebben. De plantuientelers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hoogstaande kwaliteit 1e jaars plantuitjes kunnen leveren aan telers die al vroeg in het seizoen kunnen worden geplant.”

Toekomstbestendige ui

De markt voor plantuien is heel specifiek en niet zo groot. Maar het aandeel wordt naar verwachting steeds belangrijker in de toekomst. Andre: “Met name op gronden waar niet, of niet goed kan worden beregend, bijvoorbeeld door brak water, kan een plantui uitkomst bieden. De plantui ontwikkelt sneller en blijft de droogte in de zomer voor. Ook in gebieden met een landklimaat waar het heter wordt in de zomer, zie je het aandeel plantuien al toenemen. Een 1e jaars plantui is veel sterker dan een zaadje en ontwikkelt eerder tot een vol gewas. En omdat je eerder kunt planten, heb je met de juiste rassenkeuze en een goede kwaliteit plantgoed in juli al een mooi oogstbaar product, zonder al teveel schot.”

Bekende eigenschappen

Hazera biedt een gevarieerd assortiment plantuien met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van de zaaiuien. Andre: “Kwaliteit, hardheid, huidvastheid en vroegheid staan uiteraard ook bij onze plantuien hoog in het vaandel. Binnen ons aanbod gele plantuien is de Crusado de vroegste. Daarna volgen Preset, Contado, Cupido en de Corrado. Naast al de belangrijke kenmerken, heeft vooral de Contado een gigantisch goede kwaliteit, zodat deze ook zeer geschikt is voor export.”

Akado: geen warmtebehandeling

Naast de bekende rode ui Kamal, neemt het nieuwe ras Akado een unieke plek in binnen het segment plantuien. Andre legt uit: “Rode uien worden normaal gesproken een lange periode in de winter geprepareerd. Een warmtebehandeling gaat vernalisatie tegen. Bij de Akado is dit nauwelijks nodig. Dit levert een behoorlijke besparing op in de teelt en preparatie van het plantgoed. Van Akado lopen dit jaar nog proeven, die zijn veelbelovend. Op dit moment is het ras in opbouw. Er is op beperkte schaal zaad en plantgoed beschikbaar.”

Plantuienprogramma

Tot slot kijken we naar de toekomst. Andre: “Wij hebben als een van de weinige veredelaars een volwaardig plantuienprogramma. We ontwikkelen nog volop nieuwe soorten, bijvoorbeeld meeldauwresistente rassen. Ook voor plantuien werken we hiervoor actief samen met telers.”

Beheer
WP Admin