Loonbedrijf Mulders in Haaren (N.-Br.) kan mest alleen op de hoge percelen uitrijden. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Mest uitrijden op het randje van draagkracht bodem

Het bemestingsseizoen is gestart, maar veel mest hebben loonwerkers en veehouders niet uitgereden. Reden: de grote hoeveelheden neerslag.

Loonbedrijf Dénis Mulders in Haaren (N.-Br.) rijdt mest uit op een grasperceel. Ook loonbedrijf Baks in Borculo (Gld.) heeft een start gemaakt met zijn zelfrijders. Het uitrijseizoen voor drijfmest kent echter een natte start. Mest is maar mondjesmaat uitgereden.

Het is bemesten op het randje van de draagkracht. Alleen de hoogste percelen worden bezocht en dan nog is het ‘tricky’.

Regen speelt mest uitrijden parten

Vanaf woensdag 16 februari mag er weer drijfmest worden uitgereden op gras- en bouwland (uitgezonderd percelen bedoeld voor mais op zand- en lössgrond). Loonwerkers zaten in de startblokken, maar het weer werkte niet erg mee.

De draagkracht van de bodem is al niet hoog. Uitgerekend in de nacht van dinsdag 15 februari op woensdag 16 februari trok een intensief, groot regengebied over heel Nederland.

Volle mestkelders

De wens om uit de rijden is er zeker. Her en der zitten de kelders goed vol. De meeste loonwerkers kunnen slechts op de hoger gelegen percelen mest uitrijden, áls ze al kunnen rijden.

Voor veel veehouders wordt het toch wachten op beter weer. Ook in het weekend van 19-20 februari wordt nog regen verwacht. Dat zal nagenoeg alle percelen onbegaanbaar maken. Berijden zorgt dan voor meer schade zowel aan het oppervlak als in de ondergrond dan dat de bemesting de percelen goed zou doen.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De zelfrijder van Baks Borculo (Gld.) zuigt de mest uit de put. - Foto: Hans Prinsen

Het bemesten op de hoge stukken valt niet tegen, maar het blijft uitkijken. - Foto: Hans Prinsen

Bemesten op het randje betekent dat je er soms ook overheen gaat. Dit is hét signaal om direct te stoppen. - Foto: Bert Jansen

Reacties

Beheer
WP Admin