Harm-dochter Vinkenhof Roza 170, eigenaar Vof de Vinkenhof in Groot Ammers (Z.-H.). - Foto: Alger Meekma RundveeNieuws

Melkvererver Reloader lijstaanvoerder op NVI-ranking

Delta Reloader is de nieuwe lijstaanvoerder op de NVI-ranking. De Reloader dochters lijken elke lactatie melkrijker te worden. Zijn oudste dochters zijn inmiddels derde kalfs en verbeteren zich ten opzichte van eerdere lactaties.

Topshot is al enige tijd een vaste waarde hoog in de NVI-lijst. De allround-productievererving is uitzonderlijk en past bij de wensen van veel Nederlandse melkveehouders. Ook de oudste Topshot dochters zijn derde kalfs.
De meeste dochters van Martin en Solution zijn aan het einde van de eerste lactatie. Martin is een echte melkvererver met 2.488 kilo melk. Solution moet het meer hebben van de gehalten (+0,23% vet en +0,11% eiwit).

De exterieurindexen zijn de afgelopen jaren ronduit verwarrend. Enige rechtlijnigheid en logica ontbreekt omdat het uiterlijk van de gewenste koe niet omschreven is en het doel van de fokrichting ontbreekt.

De hoogste stier in totaal exterieur is Ranger met 116 punten. De meeste van de 5.500 melkveehouders die Ranger-dochters melken zullen zijn dochters niet omschrijven als exterieurtop maar als functioneel.

Solitair P nieuwkomer

Bij de roodbonten is nieuwkomer Solitair P de lijstaanvoerder. In Duitsland lopen er erg veel dochters van Solitair, maar in Nederland zijn er 46 aan de melk. Een hoge melkaanleg met allround exterieur en gebruikseigenschappen zijn de pijlers onder de hoogste stand.
Jakarta en Rody staan op de plaatsen twee en drie van de NVI-lijst bij de roodbonten. Beide stieren hebben een hoge melkaanleg, een klein min voor vetpercentage en een eiwitgehalte dat licht positief is.

App-red was bij de vorige indexdraai de verrassing. Hij handhaaft zich in de top.

Rubels-red is als jonge stier veelvuldig internationaal ingezet. Zijn eerste dochters in Nederland zijn melkrijk en hebben goede uiers. Veehouders die MRIJ-stieren gebruiken kennen de halfbroers Harm en Harcon al jaren vanwege hun prima fokwaarden. Zeer constant staan beide stieren op de eerste twee plaatsen bij MRIJ.

Beheer
WP Admin