Veehouder mag biogasinstallatie blijven gebruiken - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Melkveehouder mag biogasinstallatie blijven exploiteren

Een melkveehouder in het Brabantse Sint-Oedenrode behoudt zijn omgevingsvergunning voor zijn biogasinstallatie.

De bezwaren die de Stichting Tegengas Rooi en inwoners van Sint-Oedenrode hiertegen hadden, zijn woensdag allemaal verworpen door de Raad van State.

Het gaat in het geval van de melkveehouder om twee vergunningen. Eind 2009 is vergunning verleend voor een biogasinstallatie met een capaciteit van maximaal 25.000 ton per jaar. Vervolgens is medio 2012 een vergunning verleend voor het uitbreiden van de capaciteit van de biogasinstallatie – die overigens nog niet gerealiseerd was op dat moment – tot maximaal 80.000 ton per jaar.

Vrees voor stank en gezondheidsrisico’s

De bezwaarmakers vreesden vooral geurhinder en gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Bovendien zou de biogasinstallatie niet aan de eis van ‘best beschikbare technieken’ voldoen. De provincie weigerde de vergunningen in te trekken of aan te passen, de Raad van State geeft de provincie daarin nu gelijk, nadat de rechtbank Oost-Brabant dat vorig jaar ook al gedaan had.

Volgens de Raad van State gaat om bij door de bezwaarmakers aangevoerde nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van biogasinstallaties om ontwikkelingen die zich hebben voor gedaan na de vergunningverlening in 2012. Ook voor het deel van de vergunning uit 2009 geldt dat deze opnieuw is beoordeeld bij het verlenen van de uitbreidingsvergunning uit 2012. Volgens de RvS is bij de tweede vergunningverlening door de provincie gekeken naar de hele capaciteit van 80.000 ton per jaar en niet alleen naar de uitbreiding van 55.000 ton per jaar. In de vergunningverlening in 2012 is daarmee de actualisatie van de voorschriften betrokken.

Beheer
WP Admin