‘Melktank als inspiratiebron voor design’
Met zijn designproject Farm Fundamentals studeerde Floris Meijer af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn creaties waren onlangs te zien op de Dutch Design Week. Zijn inspiratiebron: attributen en machines op het voormalige melkveebedrijf van zijn ouders in de Achterhoek.
Floris Meijer (26) uit Gorssel (Gld.) heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt. Dat het melkveebedrijf van zijn ouders niet overgenomen zou worden, was al langer duidelijk. Hij, zijn broer en zus kozen voor een andere toekomst. De beslissing om te stoppen, viel begin dit jaar. Een paar weken geleden verlieten de laatste melkkoeien het erf.
Design geïnspireerd op attributen van boerderij
Meijer zag de emoties en het verdriet bij zijn ouders. De beëindiging van het melkveebedrijf raakte hem ook. Hij besloot een productenlijn te ontwerpen, geïnspireerd op werktuigen en attributen op de ouderlijke boerderij. De lege melktank, het melkstel waar nooit meer melk door stroomt, de hekken in het weiland die nooit meer opengaan om een koppel koeien door te laten, de voersilo die niet meer wordt gevuld.
Met mijn ontwerpen wil ik de mooie geschiedenis van onze familieboerderij bewaren
Zijn belangrijkste drijfveer was om zijn ouders te helpen het verleden achter zich te laten. “De koeien zijn al weg, de stal is stil, de weilanden leeg. De agrarische activiteiten op de boerderij die al honderd jaar in de familie is, melken, voeren, maaien, het gebeurt allemaal niet meer. Ook alle apparatuur gaat vroeg of laat de deur uit. Met mijn ontwerpen wil ik een deel van de mooie geschiedenis van onze familieboerderij bewaren door ze te gebruiken als inspiratiebron voor nieuwe producten. Ik hoop dat dit mijn ouders helpt bij hun verwerkingsproces.”
Afgestudeerd aan de Design Academy
Meijer is met zijn project Farm Fundamentals afgelopen zomer afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zijn kunstzinnige boerderijproducten waren onlangs te bezichtigen op de Dutch Design Week, ook in Eindhoven. Zijn ouders waren aanwezig bij de opening. “Ze zijn trots op het resultaat, trots op mij. Mooi om mee te maken. Want uiteindelijk doe ik dit voor hen. Mijn kunst is een eerbetoon aan onze boerderij, aan de drie generaties die hier keihard hebben gewerkt, aan de koeien; met mijn producten blijft een deel van ons agrarisch verleden in stand. In een andere vorm, met een andere functie.”
Ontwerp servies op basis van melktank
Het meest trots is hij op zijn serviesset. Hij vertaalde de melktank naar een theepot. Het handvat heeft de vorm van de trap waar zijn vader vroeger opklom om in de tank te kijken. De tuit is geïnspireerd op de tankopening waar de RMO-chauffeur de melkslang aansloot, de pootjes onder zijn theepot zijn een kopie van het onderstel van de echte melktank.
De tepelhouders van een melkstel inspireerden hem tot het ontwerp van een mok en de weidehekken tot een bank en stoelen van metaal en hout die passen in het coulisselandschap van de Achterhoek. Bij zijn creaties maakt hij overigens geen gebruik van de oude materialen; de melktank, hekken en tepelhouders zijn voor hem louter een inspiratiebron, maar de producten zijn door hun vorm wel erg herkenbaar.
Ontwerpstudio in boerderij
Inmiddels heeft hij een lege schuur op de boerderij van zijn ouders omgebouwd tot een heuse ontwerpstudio. Hier kan hij zijn gang gaan. Net zoals vroeger toen hij zich als jongetje het liefst in de werkplaats verstopte om te timmeren, te zagen en te lijmen. Hij pakt het nu een stuk professioneler aan.
Zijn reeks Farm Fundamentals is nog niet af, zegt hij. “Meer boeren en tuinders moeten stoppen met hun bedrijf. Ik zie dat hier in de Achterhoek om me heen gebeuren. Ik hoop dat mijn catalogus met ontwerpen groeit met nieuwe producten, geïnspireerd op attributen en verhalen van boeren uit andere bedrijfstakken. Mijn producten tot nu toe zijn gerelateerd aan de attributen op een melkveebedrijf. Pluimvee- en varkenshouders hebben weer andere machines, gereedschappen en levensverhalen. Daar wil ik komende jaren graag mee aan de slag.”