Melkprijs Europa daalt voor het eerst sinds oktober 2023
De Europese melkprijs bedraagt in maart €50,23 per 100 kilo. Dat is een daling van bijna 2% ten opzichte van een maand eerder.
Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder ligt de melkprijs nog 13% hoger. Vanaf oktober 2023 steeg de gemiddelde melkprijs vrijwel elke maand.
EDF-ZuivelNL schrijft de daling toe aan de relatief sterke invloed van het wegvallen van de seizoensmatige toeslagen bij Engelse en Ierse zuivelondernemingen. Bij het Ierse Dairygold scheelt dat zelfs bijna €5 per 100 kilo melk. Tirlán (Ierland) en Saputo (Verenigd Koninkrijk) verlagen de melkprijs hierdoor met respectievelijk €3,78 en €2,70.
Lees verder onder de grafiek
Plussen in melkprijzen
Het Duitse DMK is een positieve uitzondering en verhoogt de melkprijs van maart met €1,00, en betaalt de beste melkprijs in maart uit met €54,54 per 100 kilo. Ook Valio uit Finland weet een hogere melkprijs uit te betalen en komt uit op €49,06. FrieslandCampina verlaagt de melkprijs in maart en betaalt €52,15 uit.
Ondanks de wegvallende toeslagen weten de Ierse en Engelse ondernemingen de aansluiting met Noordwest-Europese ondernemingen te behouden. Franse ondernemingen blijven met hun melkprijs onder de €50 per 100 kilo steken. Sodiaal betaalt in maart €49,00 uit en Danone komt niet verder dan €47,44.
Buiten Europa valt op dat de voor de Verenigde Staten berekende melkprijs voor klasse III-melk flink terugvalt. De melkbestanddelen zijn lager gewaardeerd, maar ook de lagere dollar is hier debet aan. Omgerekend krijgen melkveehouders €43 per 100 kilo melk uitbetaald.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.