RundveeNieuws

‘Melkpoedervoorraad China enorm’

Peking – China heeft nog rond de 400.000 ton aan melkpoeder in voorraad, al is het niet meer dezelfde voorraad als ruim een jaar geleden. Het cijfer geeft echter aan dat China moeite heeft met zijn eigen melkproductie en de poederimporten.

De voorraad bestond volgens een adviesbureau in Peking een jaar geleden vooral uit Nieuw-Zeelandse en Europese melkpoeder, nu bestaat de voorraad grotendeels uit Chinees poeder.

Buitenlands melkpoeder voor yoghurt

Dit komt omdat Chinese zuivelbedrijven het liefst buitenlands poeder blijven gebruiken voor onder meer de productie van yoghurt. Ondertussen worden ze door de overheid gedwongen wel Chinese melk in te kopen, zodat boeren dit product niet meer weg hoeven te gooien.

De Chinese melk wordt verpoederd en daarna opzij gezet tot het op een geschikt moment kan worden geëxporteerd. Dat lijkt nu echter moeilijk, vandaar de voorraden.

Fonterra verlaagt melkprijs vanwege grote voorraad China

Het rapport over de voorraden zou aan de basis liggen van de beslissing van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra om zijn melkprijsverwachting vorige week fors te verlagen, naar zo’n 17,5 cent per kilo melk.

Nederlandse export babyvoeding naar China

De Nederlandse export van babyvoeding naar China is afgelopen jaren fors toegenomen. Sterker nog: Nederland zou in het eerste halfjaar van 2015 goed zijn voor meer dan een derde van de totale Chinese import van babyvoeding. Het gaat om een volume van 25.324 ton op een totaal van 74.996 ton.

Nederland profiteerde van botulismeschandaal Fonterra

Nederland heeft snel marktaandeel gewonnen en lijkt daarmee flink te hebben geprofiteerd van het botulismeschandaal bij Fonterra en, als gebruiker van de ingrediënten van Fonterra, het Franse Danone. Gesproken wordt over een toename van de Nederlandse export met 33,8 procent jaar-op-jaarbasis.

Nieuw-Zeeland exporteert minder naar China

Nieuw-Zeeland doet het met een volume van 7.227 ton, ondanks een vrijhandelsakkoord, veel slechter. Wel  is het zo dat het Nieuw-Zeelandse Fonterra sterk is wat betreft het leveren van ingrediënten voor babyvoeding.

In 2008 verscheepten de Nieuw-Zeelanders trouwens nog 10.212 ton aan babyvoeding richting China, terwijl deze export in Nederland met 2.318 ton nog in de kinderschoenen stond.

Beheer
WP Admin