RundveeNieuws

Meeste boeren Fabrelac naar LDA

Rendeux/Kallo – Het grootste deel van de Belgische melkveehouders die moeten vertrekken bij FrieslandCampina (Fabrelac) en Inex in de Belgische Kempen, stapt over naar de Waalse coöperatie Laiterie des Ardennes (LDA). Een kleiner aantal gaat naar Milcobel.

Dit bevestigt onder meer Laiterie des Ardennes. Bij FrieslandCampina moeten 29 leveranciers van de fabriek in Bree per eind februari 2016 overstappen, bij Inex moeten 15 leveranciers vertrekken.

Coöperatief gezind

Milcobel heeft kort na het bekend worden van het nieuws gezegd dat het openstaat voor nieuwe leveranciers/leden, maar dat het wel zoekt naar melkveehouders die ook enigszins coöperatief gezind zijn. Een woordvoerder van de Belgische Boerenbond zei echter dat niet alle boeren die weg moeten bij FrieslandCampina en Inex graag naar een coöperatie toe gaan, waarbij een aantal ook beslist niet naar Milcobel wil. Bij LDA voelen deze boeren zich kennelijk meer op hun gemak.

Milcobel en LDA kunnen extra melk gebruiken

Beide zuivelcoöperaties kunnen wel extra melk gebruiken. Milcobel vernieuwt en vergroot de melkpoederfabriek in Kallo, LDA heeft nog extra capaciteit over in de fabriek in Rendeux.

LDA betaalt momenteel overigens ook iets meer geld voor de melk dan Milcobel doet, maar dat komt ook doordat Milcobel de voorschotprijs juist nog duidelijk heeft verlaagd. Bij LDA wordt het verschil in uitbetaling ook enigszins weggewuifd. De zuivelmarkt is erg ongewis en in februari of maart kunnen de omstandigheden weer heel anders zijn.