Foto: Misset AlgemeenNieuws

Meer melkvee- en minder varkensbedrijven verkocht

Het aantal verkochte melkveehouderijen is dit jaar tot nu toe veel hoger dan in 2021. Dat meldt de vakgroep agrarisch en landelijk van de NVM in het halfjaarlijks rapport Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk.

In de eerste helft van 2022 werden er 45 melkveehouderijen verkocht door de NVM-Makelaars, tegenover 74 bedrijven in een heel jaar in 2021 en in 2020. De tijd die het kost om een nieuwe eigenaar te vinden is bovendien gedaald. In 2021 werden nieuw aangemelde melkveehouderijen binnen 285 dagen verkocht. In het eerste halfjaar van 2022 is dit gedaald naar 196 dagen. “Nu de markt voor melk goed is, is het een aantrekkelijk moment om een bedrijf te verkopen”, stelt een NVM-woordvoerder aan het ANP.

Minder courante bedrijven

Ondanks dat er het afgelopen halfjaar veel is verkocht, meldt de NVM, dat onderzoek heeft gedaan onder de leden, dat het aanbod melkveehouderijen maar beperkt daalt. Het aanbod bevat minder courante melkveehouderijen die al een lange tijd beschikbaar zijn. Daarnaast maken de hoge bouwkosten het onrendabel om in melkveehouderijen te investeren. De hoge melkprijzen zorgen ervoor dat ondernemers graag willen doorgaan, hierdoor komen minder melkveehouderijen op de markt. Halverwege 2022 ligt de melkprijs namelijk circa 30% hoger dan aan het begin van het jaar.

Ook steeg de gemiddelde prijs van grasland met 4% ten opzichte van 2021 naar € 64.300 per hectare. Akkerbouwland steeg nog sneller in prijs, met gemiddeld 8,5% naar € 80.000 per hectare.

Weinig varkensbedrijven te koop

Het aantal te koop staande varkenshouderijen is gedaald tot 30, het laagste niveau ooit. De sector lijkt vooruit te lopen op de opkoop- en beëindigingsregelingen voor de veehouderij, aldus de NVM. In deze regeling krijgen melkvee-, pluimvee en varkenshouders 100% van de vervangingswaarde van hun stallen vergoed en 100% van de marktwaarde van de productierechten. De regeling wordt definitief later in 2022 opengesteld.

Reacties

Beheer
WP Admin