Foto: ANP RundveeNieuws

Meer kalveren uit Ierland naar Nederland

Ierland heeft dit jaar meer kalveren naar Nederland geëxporteerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit recente cijfers van de Ierse organisatie voor export van voeding en vee.

Ierland heeft dit jaar tot en met de eerste week van augustus 266.603 kalveren en andere runderen uitgevoerd. Dat waren er 20,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Nederland nam daarvan 111.822 dieren voor haar rekening, dat is 16.756 dieren ofwel 17,6% meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit het regelmatige overzicht van Bord Bia, de Ierse organisatie voor de export van voeding en vee.

Spanje volgt Nederland op afstand

De tweede grote buitenlandse afnemer blijft Spanje. Daar bleef de groei beperkt tot 4,1% naar 62.288 kalveren en andere runderen. De voorsprong van Nederland op Spanje wordt daarmee steeds groter.

Italië nam in deze periode 28.230 dieren van de Ierse exporteurs af, een toename met 29,6%. Verder is de handel op België nagenoeg weggevallen met nu nog 292 dieren, de helft minder dan een jaar eerder.

Verzamelpunten bij havens

Het aan Ierland grenzende Noord-Ierland was goed voor 29.563 dieren, 10,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Naar de rest van het Verenigd Koninkrijk verscheepten de Ieren 1.676 runderen, wat bijna een derde minder was op jaarbasis. Tenslotte gingen er in totaal nog 32.417 dieren naar derde landen, 20,1% meer dan vorig jaar in deze periode.

Vertegenwoordigers van de Ierse vee-exporteurs en veemarkten hebben deze week besproken hoe de export op peil kan blijven en verder kan worden uitgebreid. Op de agenda stond onder meer de realisatie van verzamelpunten bij meer havens en de aankoop van een eigen speciaal schip voor de handel naar verdere landen.

Reacties

  1. 60000 door van drie hier naar toe gehaald, alle stallen zijn vol, door blauwtong zijn de grenzen dicht en nu kan van Drie geen kalveren meer kwijt en worden op de markt aan geboden, als gevolg hiervan klapt de prijs in. De enige die hier beter van word is Jan van drie, en wij boeren hebben het nakijken.

Beheer
WP Admin