Manitou werkt aan een weegsysteem dat ook te gebruiken is om een voermengwagen te laden. Je kunt met het weegsysteem werken volgens recepten. Er is ruimte voor het inladen van 13 recepten en 44 ingrediënten. - Foto: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Manitou werkt aan weegsysteem voor verreikers

De Franse machinefabrikant Manitou werkt aan een geïntegreerd weegsysteem voor verreikers. Vanaf 2024 is dit systeem optioneel af-fabriek verkrijgbaar op de NewAgXL-verreikers. Het systeem zal wat later ook leverbaar zijn als opbouwkit en op NewAg-modellen.

Vanaf begin 2024 is het mogelijk om een Manitou-verreiker uit de NewAgXL-serie te kopen met een af-fabriek opgebouwde weeginrichting. De Franse fabrikant heeft een systeem ontwikkeld dat op basis van hydraulische druk in de hefcilinder en de stand van de bak of palletdrager (op basis van hoeksensoren), het gewicht kan bepalen met een nauwkeurigheid van circa 2%. Het weegsysteem werkt met zowel een in- als uitgeschoven giek.

Al rijdend wegen

Volgens Manitou hoef je hierbij niet eerst het gewicht van het aanbouwdeel (bak of palletdrager) te weten. Eenmaal aangekoppeld, druk je op een knop om het gewicht te resetten en dus een nieuwe nulwaarde te krijgen. Het is mogelijk om al rijdend te wegen. In het menu wordt dan een melding gemaakt als het terrein te hobbelig is om een nauwkeurige weging te doen.

Naast dat je de weging handmatig kunt uitvoeren, is het systeem zo in te stellen dat er automatisch een weging plaatsvindt als de giek over een bepaalde hoogte gaat.

13 recepten, 44 ingrediënten

Je kunt het weegsysteem op vier verschillende manieren gebruiken:

  • basis (enkele weging)

  • cumulatief (optellen van gewicht)

  • een doel instellen

  • een recept volgen

Een recept volgen is bedoeld voor het vullen van bijvoorbeeld een voermengwagen. Er is ruimte voor 13 verschillende recepten en er zijn momenteel 44 ingrediënten. Manitou heeft hiervoor samengewerkt met een voeradviseur.

Naast een weegfunctie, implementeert Manitou een telfunctie. Dat gaat tot de standaarduitrusting van de NewAgXL-verreikers behoren. Daarmee is het mogelijk om het aantal bakvullingen of balen te tellen.

Het weegsysteem staat vanaf begin 2024 in de optielijst van de NewAgXL-verreikers. Later wordt het ook mogelijk om het weegsysteem te bestellen op een NewAg-model en komt zoals gezegd een opbouwkit beschikbaar. Manitou heeft nog geen prijs bekendgemaakt.

Lees ook: Boerderij-test: nieuwe knikladers van Manitou

Reacties

Beheer
WP Admin