Foto: ANP AlgemeenNieuws

Malmstrom: dicht bij compromis met Mercosur

De Europese Unie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay), zijn dichtbij een compromis over een handelsakkoord. Dat zegt Europees handelscommissaris Cecilia Malmstrom.

Na afloop van de informele bijeenkomst van Europese handelsministers zei Malmstrom dat zij mogelijk aan het eind van de week naar Paraguay afreist om de besprekingen af te ronden. Malmstrom zegt dat de laatste besprekingen betrekking hebben op de landbouw en op de uitvoer van auto-onderdelen. Zij ging daarbij niet in op details.

Betere markttoegang zuivel

De Nederlandse handelsminister Sigrid Kaag vindt dat de onderhandelingen zo snel mogelijk afgerond moeten worden. Voor het kabinet zijn een betere markttoegang voor zuivelproducten en lagere invoertarieven voor machines belangrijke onderdelen van een akkoord. Daarnaast wil het kabinet dat er afspraken worden gemaakt op gebied van voedselveiligheid, plant- en diergezondheid en dierenwelzijn.

Afspraken over diergezondheid en voedselveiligheid

Ook de gesprekken met Mexico over een handelsakkoord lopen tegen een afronding. Nederland wil dat er ambitieuze afspraken worden gemaakt over voedselveiligheid en diergezondheid en verdere liberalisatie van de invoerrechten op landbouwproducten zoals kaas, aardappelen en bloembollen.

Vanuit de Europese boerenorganisatie Copa is veel verzet tegen een handelsakkoord met Mercosur, omdat onder andere de rundvlees- en pluimveesectoren te maken krijgen met concurrerende invoer vanuit Zuid-Amerika.

Beheer
WP Admin