De nieuwste magneetmachine is omgedoopt tot de ‘Zwaan-Kleef-Aan’ en heeft ook magneten aan de zijkanten van het apparaat. - Foto's: Luuk Stam MechanisatieNieuws

Magneetmachine maakt weiland na festival vrij van tentharingen

Een weiland verhuren voor een evenement kan een leuk extraatje opleveren, maar er kleven ook nadelen aan. Achterblijvend metaal bijvoorbeeld. Herman Eskes bedacht er iets op: de magneetmachine.

De oogst van een ronde over de camping na afloop van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde: zeven emmers en een wasteil vol met schroeven, tentharingen, munten en een veelheid aan andersoortige stukken metaal. En dat was alleen nog maar het campingterrein.

“Overal waar ik met de magneetmachine kom, zijn landeigenaren en organisatoren verbaasd dat er zoveel ligt”, zegt Herman Eskes (65) uit Hengelo (Gld.). “Ze schrikken er ook wel van. Je ziet het op het oog niet, die schroeven liggen verstopt tussen het gras. Maar deze magneet pakt heel veel op.”

Van grasmaaier naar magneetmachine

Dat was vorig jaar. De festivalzomer van dit jaar gaat Eskes in met een nog verder ontwikkeld type van dit ooit als grasmaaier gebouwde voertuig. De allernieuwste machine is omgedoopt tot de ‘Zwaan-Kleef-Aan’ en heeft ook magneten aan de zijkanten van het apparaat. Het geheel heeft een gps-rijsysteem en is speciaal ontworpen om grasland van metaal te ontdoen. Op festivals, maar bijvoorbeeld ook na trekkertrek-evenementen, paasvuren en houtdorpen.

Garantie dat er niks meer ligt kun je nooit geven

De laatste jaren kreeg Eskes steeds vaker de vraag om een oplossing voor achterblijvend metaal. Bij de op- en afbouw van festivals valt nogal eens een schroef op de grond. Menig bezoeker laat een tentharing slingeren. En vaak gaat het om boerengrond. “Je wil niet dat daar metaal achterblijft, want dat is gevaarlijk voor koeien en ander vee”, zegt de Hengelose festivalschoonmaker. “De garantie dat er niks meer ligt, kun je nooit geven. Maar als wij zijn geweest, kan een organisatie wel zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben.”

Machine voor opzuigen bierbekers

Eskes is met zijn bedrijf Eskes Cleaning al jarenlang gespecialiseerd in de schoonmaak van feestterreinen, van klein tot heel groot. In de zomermaanden gaat hij met zijn team de festivals af, in de winter is hij druk met uitdenken van nieuwe technieken. Samen met enkele technisch onderlegde zzp’ers zoekt hij dan naar manieren om zijn machines zo aan te passen dat hij organisatoren nog beter van dienst kan zijn, zo ontwikkelde hij ook al eens een imposante machine voor het opzuigen van bierbekers op grote feestterreinen.

Lees verder onder de foto

Tentharingen, bierdoppen, schroeven en allerlei andere stukken metaal blijven achter op festivalterreinen.
Tentharingen, bierdoppen, schroeven en allerlei andere stukken metaal blijven achter op festivalterreinen.

Festivalmagneet

Nu dus de festivalmagneet. De magneten die het werk doen, zitten in stalen bakconstructies, die op wieltjes lopen en de bodem volgen. Met een hefboomconstructie zijn ze omhoog te trekken, waardoor het opgepakte metaal van de onderplaten van de bakken valt. Dé oplossing voor in het grasland, stelt Eskes: “Want in gras heb je heel grote aantrekkingskracht nodig. De varianten die je standaard kunt kopen, hebben een trekkracht van een paar centimeter. Dat is mooi als alles vlak is, maar een weiland is hobbelig.”

Stiekem is de Achterhoeker best een beetje trots op zijn machine, die door de magneten aan de zijkanten nu een drie keer zo groot bereik heeft als het type waarmee hij vorig jaar rondging. Eskes: “De oppervlaktes worden steeds groter. Dan denkt de ontwikkelaar in mij: als je een smalle uitvoering hebt die goed werkt, kun je ’m ook breder maken. En met een bredere uitvoering kun je sneller werken.”

Emmers vol met magneetmachine

Het zal organisatoren als muziek in de oren klinken. Al keken veel van hen vorig jaar toch even met de Hengelose festivalschoonmaker mee. Doorgaans krijgt hij alle vrijheid, maar die magneet waarmee hij nu ineens op de proppen kwam, werkte die echt zo goed? “Het was een beetje aftasten, dat is ook logisch”, blikt Eskes terug. “Ze wilden kijken of er in hun ogen voldoende af kwam. Ik wist het wel zeker. En inderdaad: na een ronde had je steeds weer emmers vol. Nou, dan hebben ze heel graag dat die machine er volgend jaar ook weer bij is.”

Beheer
WP Admin