Minister Barry Madlener trekt bij het waterbeleid samen met landbouwminister Femke Wiersma op om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat gaat volgens de minister heel goed, maar hij sluit botsingen tussen de beide bewindspersonen niet uit. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz AlgemeenNieuws

Madlener zet alles op alles om KRW-doelen te halen

Volgens Barry Madlener gaat het nieuwe kabinet alles op alles zetten om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Dat zegt de minister van Infrastructuur en Waterstaat tijdens een debat in de Tweede kamer.

“Het KRW-beleid is een soort supertanker, die kun je niet zomaar keren. Ik zal zeker beleid gaan aanpassen, maar op grote lijnen gaan we door met het ingezette beleid. De KRW is Europees beleid en proberen eraan te voldoen lijkt mij niet verkeerd”, aldus Madlener.

Als PVV-Kamerlid was Barry Madlener altijd kritisch over de Europese richtlijnen, maar hij benadrukt dat hij nu geen PVV-minister is, maar een minister namens het kabinet van VVD, PVV, NSC en BBB. Dit najaar komt een tussenevaluatie over de waterkwaliteitsdoelen van de Kaderrichtlijn Water.

‘Niet alle doelen in 2027 gehaald’

“Waar nodig zullen we extra stappen zetten”, aldus Madlener tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij verwacht niet dat alle doelen in 2027 gehaald zullen worden. Madlener: “Maar dat wil niet zeggen dat we dan niet aan de KRW voldoen.” Hij wijst erop dat er soms legitieme redenen zijn om af te wijken van de normen, bijvoorbeeld als er historische belasting is.

Madlener trekt bij het waterbeleid samen met landbouwminister Femke Wiersma op om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat gaat volgens de minister heel goed, maar hij sluit botsingen tussen de beide bewindspersonen niet uit, omdat er ook sprake kan zijn van wisselende belangen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Waterkwaliteitsnormen gelijktrekken

Madlener wil de waterkwaliteitsnormen gelijktrekken met die van de omliggende lidstaten. Daarnaast is hij voorstander van een andere werkwijze. Nu geldt het principe one out, all out voor de waterkwaliteit: als één van de normen wordt overschreden, wordt het water als vervuild gezien terwijl het mogelijk wel op andere punten is verbeterd.

In Europa is geen meerderheid om dit systeem van tafel te halen. Wel zijn de lidstaten bereid om te kijken naar een alternatief systeem naast deze werkwijze om de waterkwaliteit beter te beoordelen. Nederland is hier ook voorstander van. Madlener waarschuwt wel dat de aanvullende indicator geen gevolgen heeft voor het behalen van de doelen van de KRW voor 2027.

Oppositiepartijen zijn bezorgd over het behalen van de doelen. Helemaal nu het budget uit het transitiefonds is verdwenen en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) van tafel is. Hiermee is het budget dat beschikbaar was voor waterdoelen – volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis €750 tot €800 – ook onzeker geworden. Madlener erkent dit, maar ziet dit niet als een probleem. In december verwacht hij een alternatief voor het NPLG. Het budget zou bestemd zijn voor maatregelen in de beekdalen. “Daar moeten we een alternatief voor vinden”, aldus Madlener.

Inbreukprocedure over waterkwaliteit

25 juni startte de Europese Commissie een inbreukprocedure over de waterkwaliteit tegen Nederland vanwege het lozingen- en onttrekkingenbeleid. De EC is niet tevreden over de huidige werkwijze van Nederland, waarbij onttrekkingsvergunningen eeuwig duren. Madlener gaat het beleid daarom aanpassen. Dat wil hij doen door óf wateronttrekkingsvergunningen tijdelijk te maken of door bevoegde gezagen te verplichten de vergunningen regelmatig door te lichten en waar nodig aan te passen.