AlgemeenAchtergrond

Lucas Vos (1968)

Geen rozengeur bij FloraHolland. (2013: – )

FloraHolland is helaas allang niet meer het paradepaardje van de Nederlandse sierteelt. De in 2014 aangetreden topman Lucas Vos is vooralsnog ook niet de man die het verschil maakt. Het jaar 2014 moet als verloren worden beschouwd. FloraHolland kwam vroeg in het jaar met een groot verlies op de proppen. Oorzaak was een grote reorganisatie waarover het management het maar niet eens werd met de vakbonden.

FloraHolland moest uieindelijk veel meer betalen voor een Sociaal Plan dan vooraf gehoopt. De bloemenveiling wilde het verlies deels dekken met een ledenbijdrage van ruim € 20 miljoen. Daar kwam verzet tegen en pas na uitvoerig overleg wist de directie de leden te bewegen om € 11 miljoen in te leveren.

Daarmee is FloraHolland nog verre van uit de brand, want telers blijven toenemend rechtstreeks zaken doen met de retail, terwijl delen van de teelt naar het buitenland blijven verhuizen. In de handel wordt de veiling soms weggezet als een veredelde vastgoedbeheerder. Helemaal eerlijk is dat niet, maar duidelijk is dat de veiling op zoek moet naar een andere rol.

Vos liet na zijn aantreden nog maar eens een strategieonderzoek doen. Het zoveelste in een reeks. Vos zal wellicht nog weleens terugverlangen naar zijn functie als bestuurslid van de Deense multinational Maersk.

 

FUNCTIE

• Algemeen directeur FloraHolland

Beheer
WP Admin