LTO presenteert eigen stikstofplan dat voldoet aan EU-wetgeving
LTO komt met een juridisch kader waarin het stikstofbeleid flink op de schop kán. Daarvoor is ook een geborgde emissieafname nodig en dat plan volgt pas over enkele maanden.
LTO wil Nederland juridisch uit het stikstofmoeras trekken en heeft daartoe dinsdag een stikstofplan gepresenteerd. Dat stikstofplan behelst intern salderen vergunningvrij maken, de rekenkundige stikstofondergrens verhogen en de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet halen. Ook pleit de boerenorganisatie voor een legalisatiewet en tijdelijk gedoogregime voor PAS-melders. Dat is de uitkomst van een advies van advocatenkantoor Houthoff aan LTO. “Deze juridische uitweg past binnen Europese wetgeving”, zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans.
Geborgde stikstofemissiereductie
De juristen van Houthoff hebben sinds de Raad van State-uitspraak van 18 december over intern salderen aan het advies gewerkt. Het resultaat leidt er volgens LTO toe dat de ‘juridische basis op orde komt’. “Boeren willen investeren in vermindering van emissies, maar krijgen geen vergunning om stallen aan te passen”, stelt Koopmans. “Met een gedegen juridisch kader binnen EU-recht is deel één van ons plan afgerond. Deel twee is een geborgde stikstofemissiereductie. Dat plan hopen we over enkele maanden te presenteren.” LTO noemt het juridische kader hiervoor randvoorwaardelijk. Uitstootreductie volgt op wet- en regelgeving, aldus de organisatie. De planning voor deel twee van het LTO-plan is daarmee afhankelijk van landbouwminister Femke Wiersma en de Tweede Kamer.
Hans van den Heuvel, algemeen directeur van LTO, stelt dat eerst een ‘reset’ nodig is na de Raad van State-uitspraak over intern salderen. “Intern salderen in een vergunningsvrije voortoets gebeurt al in enkele EU-lidstaten.” Van den Heuvel pleit ook voor een sterke focus in de natuurherstelopgave. “Het natuurverslechteringsverbod is niet generiek overal even streng van toepassing. Een focus is mogelijk. Alles moet wel beschermd worden, maar je kunt naar de prioritering binnen gebiedsplannen kijken.”
Natuurherstel
LTO benoemt ook natuurgebieden die volgens Greenpeace onherstelbaar zijn verslechterd. Van den Heuvel: “Schrap die verloren gebieden. Als ze onherstelbaar zijn, kun je ze ook afvoeren van je totale stikstofopgave. Je moet dit alleen gelijktijdig elders compenseren.” LTO ziet juridisch gezien sowieso ruimte voor natuurherstel. “Europees gezien mag de natuur niet verslechteren, zegt Van den Heuvel. “Je moet herstellen. Voor dit herstel is echter veel ruimte voor een eigen tijdspad, omvang of aard van de aanpak. De opgave blijft massief, maar de opgave wordt wel ruimer. Dat kan zeker ook PAS-melders helpen.”
LTO presenteerde het stikstofplan dinsdag 18 februari aan de ministeriële stikstofcommissie, minister Wiersma en de Tweede Kamer. Donderdag is in de Kamer een stikstofdebat.
Lees verder onder de video