Multifunctionele landbouw zoals een boerencamping is allang geen bijzaak meer, volgens LTO. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

LTO: omzet multifunctionele landbouw flink gestegen

De omzet die agrarische bedrijven uit multifunctionele landbouw halen, is de afgelopen jaren fors gestegen.

Dat meldt LTO Nederland op basis van een onderzoek door Wageningen University & Research, gedaan in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

LTO meldt dat de omzet uit multifunctionele landbouw in 2020 voor het eerst boven de € 1 miljard uitkwam. Tussen 2018 en 2020 is de omzet uit multifunctionele landbouw met 15% gestegen. Multifunctionele landbouwbedrijven zijn bijvoorbeeld zorgboerderijen, bedrijven met een camping of boerderijwinkel, of bedrijven die doen aan agrarisch natuurbeheer.

Omzet multifunctionele landbouw kan naar € 2 miljard

LTO schat in dat de omzet uit multifunctionele landbouw potentieel verder kan stijgen naar € 2 miljard. In 2020 deed 30% van de agrarische ondernemers op enige wijze aan multifunctionele landbouw, 5% meer dan in 2018. De meeste omzet komt uit boerderijverkoop (€ 370 miljoen omzet per jaar), gevolgd door zorglandbouw, recreatie, agrarische kinderopvang, agrarisch natuurbeheer en boerderijeducatie. De omzet uit boerderijverkoop is flink gegroeid tijdens de coronacrisis; die uit boerderijeducatie had hier juist onder te leiden.

LTO constateert dat multifunctionele landbouw een serieus verdienmodel biedt voor boeren en tuinders. “Multifunctionele landbouw is allang geen bijzaak meer”, aldus Arjan Monteny, voorzitter van de vakgroep Multifunctionele Landbouw van LTO Nederland. “Boeren en tuinders zien steeds meer de kansen die hun boerderij biedt om extra inkomsten te genereren en een verbinding te maken met de maatschappij.”

Reacties

  1. Om de voedsel productie te laten enderen blijkt het noodzakelijk te zijn om nevenactivteiten te doen voor de maatschappij. De maatschappij is kennelijk niet bij machte om voldoende geld neer te tellen voor zijn voedsel zodat de boer en zijn gezin er normaal van kunnen leven. Ik moet de eerste beleidsmaker nog zien, die zijn inkomen 9nosig om normaal te leven) MOET aanvullen met maatschappelijke activiteiten, omdat zijn verdiensten of zijn gezinsinkomsten onder de maat zijn. Voor voedselproducenten is dit kennelijk de normaalste zaak van de wereld.

Beheer
WP Admin