Varkens- en pluimveehoudersorganisaties hebben van begin af aan bezwaar gemaakt tegen het afromingsvoorstel van landbouwminister Femke Wiersma. Foto’s: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

LTO/NOP, POV, NVP en Stikstofclaim: rechtszaak afroming dierrechten

Vier belangenorganisaties voor varkens- en pluimveehouders en stichting Stikstofclaim treffen de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de afroming van dierrechten. Of het daadwerkelijk tot een rechtszaak zal komen, hangt af van een gesprek dat de organisaties hebben aangevraagd met landbouwminister Femke Wiersma. Juridisch zien de organisaties in ieder geval kansen om de maatregelen aan te vechten.

Vanaf 2025 gaat de maximaal toegestane productie van stikstof en fosfaat in dierlijke mest omlaag. De huidige mestproductie zit hier nog ongeveer 10% boven. Om de verlaagde mestproductieplafonds te halen, geldt per 1 januari een afroming bij de handel in dier- en fosfaatrechten. Bij varkensrechten komt bij een transactie 22% van de rechten te vervallen, bij pluimveerechten gaat het om 13%. Voor fosfaatrechten voor de melkveehouderij wordt het bestaande afromingspercentage van 10% verhoogd naar 30%.

‘Onterecht dat sectoren verder moeten krimpen’

Varkens- en pluimveehoudersorganisaties hebben van begin af aan bezwaar gemaakt tegen het voorstel van landbouwminister Femke Wiersma. Ze vinden het onterecht dat hun sectoren na alle al gerealiseerde krimp verder moeten krimpen. Dit gebeurt terwijl ze al jaren onder hun sectorale plafonds zaten. Bovendien zou er bij een evenredige krimp over alle sectoren nauwelijks nog een reductieopgave zijn. Wiersma besloot echter de melkveehouderij te ontzien bij de opgave. Reden is dat vooral varkens- en pluimveebedrijven gebruikmaken van de door de overheid gefinancierde stoppersregelingen.

Varkenshoudersorganisatie POV en pluimveeorganisaties LTO/NOP en NVP en Stichting Stikstofclaim bereiden nu gezamenlijk een rechtszaak voor tegen de afroming. “De maatregelen die minister Wiersma van LVVN  neemt om de Nederlandse mestproductie in lijn te brengen met de Brusselse derogatiebeschikking, zijn buitenproportioneel voor varkens- en pluimveehouders”, stelt Linda Verriet, voorzitter van de POV. “Beide sectoren voldeden aan de regels en bleven al langer binnen hun wettelijke mestproductieplafond. Nu worden zij alsnog geconfronteerd met een opgave om landelijke doelen te halen. Dit is oneerlijk.”

Kees de Jong, voorzitter van pluimveehouderij LTO-NOP: “Goed gedrag uit het verleden wordt gestraft nu beide sectoren daadwerkelijk per 1 januari gekort gaan worden.”

Rechtszaak doorzetten of niet

Komende maanden wordt duidelijk wat het resultaat is van de LBV en LBV+ en of de sectorplafonds overschreden worden in 2025. Dat is ook het moment dat de minister van LVVN besluit of afroming bij koop en leaserechten wordt stopgezet of teruggedraaid.

“Ons is een gesprek met minister Wiersma toegezegd. Mocht dit gesprek er niet komen of de uitkomst is voor ons niet acceptabel, zetten we door”, aldus NVP-voorman Bart Jan Oplaat. De vier organisaties hebben juridisch advies ingewonnen en concluderen dat er juridisch mogelijkheden zijn om de zaak aan te spannen. De voorbereiding voor de rechtszaak wordt in gang gezet. In februari besluiten de organisaties of ze de zaak doorzetten of niet.