In Villa Ockenburg in Den Haag kwamen de onderhandelaars bij het Landbouwakkoord vorige week niet tot een akkoord. Op de foto: minister Piet Adema (LNV), Sjaak van der Tak (LTO) en Roy Meijer (NAJK) bij een gesprek met de pers na afloop. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

LTO-bestuur vindt perspectief Landbouwakkoord onvoldoende

LTO Nederland heeft het concept-Landbouwakkoord intern besproken en concludeert wederom dat er te weinig toekomstperspectief in zit.

Tot die conclusie waren de LTO-onderhandelaars aan de ‘hoofdtafel’ van het Landbouwakkoord ook al gekomen. In de teksten, die in ‘de Nacht van Ockenburg’ zijn opgesteld, staan wel de toekomstige verplichtingen voor boeren, maar de hulp aan boeren die door willen, ontbreekt.

Vorige week zei voorzitter Sjaak van der Tak al iets van gelijke strekking: hij stelde dat boeren die door willen beter beschermd moeten worden. LTO wil dat een Landbouwakkoord ruimte biedt voor ondernemerschap, ondersteuning van het transitieproces en borging van een goed verdienmodel. Dat alles ontbreekt vooralsnog.

Terug naar eigen organisaties

Ook de andere vertegenwoordigers gaan met de teksten terug naar hun eigen organisatie voor een waardeoordeel. De inhoud van het concept is overigens nog geheim. De komende weken praten onderhandelaars verder in kleinere gezelschappen om afspraken te maken. LTO Nederland stelde eerder deze week dat er op 21 juni een definitief ‘ja’ of ‘nee’ voor het Landbouwakkoord moet liggen.

Reacties

 1. hendrix geen subsidie kunnen ze al die regels en wetjes niet afdwingen en gaat kost prijs gelijk lopen in europa

 2. beter geen akkoord dan een slecht akkoord dus lto de stekker er uit !!!!dit gaat niets meer worden de 21 ste !!! dan
  willen ze toch weer iets van de land bouw stelen zo als ze al jaren proberen en doen
  alle andere hebben meer verstand die zijn weg van de tafel en trekken straks hun eigen plan en maken zonder subsidie wel winsten
  het moet eerts slecht worden voor het goed wordt laat het zo ver maar komen
  voedsel 3x zo duur is goed voor land bouw

  1. Voedsel wordt niet zomaar 3 maal zo duur . Maar de kans bestaat dat er landen buiten Europa zijn die wel willen leveren . En zelfs landen binnen Europa . Dan drukken zij de prijs en het is uit met de pret . En daar zit het gewoon op vast . Hier kan en mag niks maar wel berg regels ,wetten ,en voorschriften hoe als moet en mag . Dit naast inkrimpen van dieren per bedrijf maak de kostprijs hoger . Als je dan niet beschermd wordt tegen import van niet gelijk speelveld ben je ook niet beschermd voor je inkomen . Dus er is geen perspectief en er komt geen perspectief . Want men kan producten uit andere landen niet zomaar verbieden er zijn lidmaatschappen en handelsverdragen waar men ook aan gebonden is . Gaat men hier aan tornen dan krijgt de rest van de economie hier ook last van . Want dan gaan ze die producten en diensten uit Nederland ook niet meer afnemen . De landbouw en veeteelt wordt gewoon gebruikt om hun zin door te drijven . Als zover is is geld op en heeft de boer het nafluiten . Want geld verdienen is moeilijker dan uitgeven Maar uitgeven wordt wel makkelijk als de centen niet van je eigen zijn . En als fout gaat en er uiteindelijk niks overblijft dan zelf op kunt stappen zonder kleer scheuren . En andere op de blaren laten zitten . Of bot gezegd laten barsten .

Beheer
WP Admin