Lege stal van een gestopte veehouder. Het ministerie hoopt en verwacht dat de animo voor de nieuwe stoppersregeling groter is dan voor de huidige. - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

LNV: nog geen sprake van afkeuring stoppersregeling

De gesprekken met de Europese Commissie over de ‘woestaantrekkelijke’ uitkoopregeling voor piekbelasters zijn pas net begonnen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw is er nog geen sprake van dat de Europese Commissie de regeling niet goedkeurt omdat die niet aan de regels voor staatssteun zou voldoen.

NRC berichtte over de mogelijke afkeuring op basis van Haagse bronnen. De Europese Commissie bevestigt dat er gesprekken lopen over de kwestie, maar wil op dit moment geen verdere informatie geven over de inhoud van de gesprekken of een mogelijke uitkomst hiervan.

Dat de gesprekken over de de tweede tranche van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen (MGA-2) niet vanzelf gaan, is wel duidelijk. Desondanks gaat het ministerie ervan uit dat de regeling er gewoon komt. Als Brussel vraagt om een verduurzamingsopgave te doen, gaan we ervan uit dat ze ook ruimte geven om hier op een goede manier aan te kunnen voldoen, laat een woordvoerder weten. Meer duidelijkheid wordt dit najaar verwacht.

Lees ook: Urenlang debat over stikstof levert boer niks op

Veel haken en ogen aan staatssteunregels

Het ministerie erkent dat er veel haken en ogen aan de staatssteunregels van de Europese Commissie zitten. Die ervaring kreeg Nederland al toen de invoering van het fosfaatrechtenstelsel met een jaar moest worden uitgesteld, omdat het stelsel de staatssteuntoets niet doorstond. De eerste tranche van de opkoopregeling voor piekbelasters werd wel goedgekeurd door Brussel.

Maandag maakte stikstofminister Christianne van der Wal bij een werkbezoek in de grensregio bekend dat de looptijd van deze regeling wordt verlengd van september tot december. In verschillende provincies lopen nog gesprekken met boeren over deze regeling, die zouden anders niet door kunnen gaan.

Beroepsverbod disucssiepunt

Onderwerp van de discussie over de nieuwe regeling is het ‘beroepsverbod’ in de stoppersregeling. Van der Wal deelt het ongenoegen van boeren hierover. “Dat willen we er uit hebben. We zijn daarover nu hevig aan het stoeien met Brussel. Dat is een ingewikkeld traject, waarvan ik niet weet hoe het afloopt”, zei Van der Wal maandag.

In Brussel wordt een uitkoopwaarde van 100%, zoals in de nieuwe stoppersregeling wordt opgenomen, gezien als een vorm van staatssteun, waardoor het beroepsverbod volgens de commissie opgenomen moet worden in de regeling. Brussel wil daarmee voorkomen dat boeren elders in Europa een bedrijf starten en daarmee lokale boeren uit de markt stoten. Nederland wil de boeren juist ook de mogelijkheid geven om te verduurzamen en te verplaatsen en daarmee geen beroepsverbod opleggen.

Hoop op meer animo stoppersregeling

De nieuwe regelingen (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) en de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen (MGA-2)) hebben tot 12 juni ter inzage gelegen. Het ministerie verwerkt de kritiek. In juli liet het ministerie nog weten dat de eerste gesprekken in Brussel over de staatssteuntoets goed verliepen.

Het ministerie hoopt en verwacht dat de animo voor de nieuwe regelingen groter is dan voor de huidige regeling. De belangstelling voor de eerste tranche van de opkoopregeling nam af toen de komst van de tweede tranche, zonder beroepsverbod, er zou komen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. We zitten nu in de situatie dat een brusselse ambtenaar in een kantoortje op de achtste verdieping en die misschien groen links stemt, alles bepalend is voor het oplossen van de zelfgemaakte stikstofcrisis in nederland. Hij bepaald hoe woest aantrekkelijk de voorwaarden worden. Hoe afhankelijk ben je dan? Maar we zullen er niks van leren: de volgende keer tekent nederland wéér bij het kruisje en zijn we weer afhankelijk van een andere brusselse ambtenaar. Misschien van de dertiende etage.

  2. De vergelijking met fosfaatrechtenstelsel gaat mank. Die moest uitgesteld worden omdat er meer koeien in Nederland rondliepen dan dat er fosfaatrechten beschikbaar waren.

Beheer
WP Admin