Mogelijk met fipronil verontreinigde eieren worden vernietigd bij een pluimveehouder in 2017. - Foto: ANP PluimveeNieuws

LNV moet documenten fipronil alsnog vrijgeven

Minister Schouten moet alsnog enkele documenten vrijgeven naar aanleiding van de fipronil-affaire.

Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een hoger beroep van tien Limburgse pluimveehouders. Die willen de onderste steen boven in de fipronil-affaire, die honderden pluimveehouders zwaar raakte.

Pluimveehouders eisen alle informatie op

Het is zeer de vraag of de pluimveehouders met dit oordeel van de Raad tevreden zijn. Ze eisten bij het ministerie en de daar onder vallende NVWA alle beschikbare informatie op over het mogelijke gebruik van fipronil in pluimveestallen in de periode van 30 oktober 2016 tot en met 1 augustus 2017. Waaronder interne communicatie, memo‘s, gespreksverslagen, rapporten en adviezen en correspondentie.

De minister verschafte wel enige informatie, maar weigerde een ander deel vrij te geven. De Limburgse rechtbank dwong de minister nog iets meer informatie openbaar te maken, maar volgens de pluimveehouders was het nog niet genoeg.

De Raad van State heeft nu beslist dat de minister nog enkele documenten onterecht achterhoudt. Maar andere informatie hoeft niet openbaar te worden; onder meer omdat het gaat om informatie die te maken heeft met het strafproces dat tegen de ondernemers loopt die het verboden middel fipronil toepasten bij de bestrijding van bloedluis in pluimveehouderijen.

Persoonlijke beleidsopvattingen

Andere informatie die de minister mag beschermen, betreft zogeheten persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren. Premier Rutte beloofde ooit om daar transparanter mee om te gaan. Ook informatie uit andere rechtszaken in deze kwestie hoeft volgens de Raad niet openbaar te worden gemaakt. Dat zou die zaken schaden.

Openbaarmaking kan ook in het algemeen de opsporing en vervolging van strafbare feiten frustreren. Dat belang weegt volgens de Raad zwaarder dan het belang van openbaarmaking.

Beheer
WP Admin