Het pluimveebedrijf Kipster in Venray (L.). Op deze boerderij leggen kippen op een klimaatneutrale en diervriendelijke manier eieren voor de Lidl. – Foto: ANP PluimveeNieuws

Lidl introduceert klimaatneutrale Kipster-eieren nu ook in België

Lidl introduceert Kipster-eieren in België, met eieren uit Nederland. Ondanks een moeizame zoektocht naar Belgische boeren, zet Lidl in op duurzame eierproductie.

Naast Nederland brengt Lidl eieren van het Kipster-concept nu ook in haar winkels in België op de markt. De eieren komen uit Nederland, aangezien het volgens de discounter niet is gelukt een Belgische pluimveehouder te vinden die met het duurzaamheidsconcept aan de slag wil gaan. Zes eieren van Kipster kosten in België €2,29.

Lidl België zet toch Kipster door

Kipster en Lidl België werkten de afgelopen vijf jaar nauw samen om het concept ook in België te introduceren. Na een lange zoektocht naar boeren en een geschikte locatie, moesten ze die poging naar eigen zeggen tevergeefs stoppen. Desondanks neemt de supermarktketen toch de klimaatneutrale eieren op in haar assortiment.

“Hoewel het Kipster-concept voldoet aan de vraag van de regering om steeds duurzamer aan landbouw te doen, lukt het niet om boeren te overtuigen of geschikte locaties te vinden”, legt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl België, uit. “We hopen via dit aanbod de markt voor eierproductie in België in beweging te zetten en deze duurzaam te hertekenen.”

Kipster-concepteigenaar Ruud Zanders voegt daaraan toe dat vooral het vergunningentraject lastig bleek. Daarom is volgens hem besloten alvast te beginnen met eieren uit Nederland, terwijl de zoektocht naar een geschikte locatie in België voortduurt.

Kipster breidt samenwerking met Lidl uit

Kipster startte in 2017 met een eerste pluimveebedrijf in Nederland. Bij het ontwerp van de bedrijven staan het instinct van de kip en de kringloopgedachte centraal. Kipster levert exclusief aan supermarktketen Lidl in Nederland en vanaf nu dus ook in België. Afgelopen zomer maakte de discounter bekend vol in te zetten op producten van kringlooplandbouw en binnen enkele jaren 75 miljoen Kipster-eieren per jaar te willen afnemen.

De afnamegaranties met Kipster-concepteigenaar Ruud Zanders zijn eind 2023 met vijf jaar verlengd tot 2029. In de afgelopen vijf jaar zijn acht miljoen Kipster-eieren afgenomen. In Nederland zijn nu vijf legpluimveebedrijven die volgens het Kipster-concept werken. Drie van deze bedrijven leveren aan Lidl Nederland, één aan Lidl België en één aan Victoria Trading, een inkoopcoöperatie van foodservicebedrijven.

Zanders werft met de afzetgaranties van Lidl nieuwe pluimveehouders voor omschakeling. Lidl wil voor de Nederlandse aanvoer groeien naar tien Kipster-pluimveebedrijven.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Ronald Beulink
    15 oktober 2024

    De Kipsterkippen eten reststromen zoals bijvoorbeeld brood wat niet verkocht is in de supermarkt.
    Afgelopen week stond er een trots artikel over een akkerbouwer die graan ging zaaien voor Kipsterbrood.

    Het is de bedoeling van het concept dat kippen oud brood eten wat niet verkocht is.
    Kipster wil flink uitbreiden dus is er veel meer oud brood nodig. Broodnodig misschien wel.
    WE gaan toch niet de situatie krijgen dat er een extra brood gebakken gaat worden op de kippen van Ruud Zanders te voeren. Dan kun je ze beter graag geven.

    Sowieso is het een vreemde gedachte om te denken dat we Ruud Zanders nodig hebben om oud brood tot waarde te brengen. Dat ging voor de “Zanderstijd” ook prima.

    Kipster is niet meer en niet minder dan een marktingsverhaal wat er bij de mensen beter in gaat dan een sneetje brood.
    Enige nuance en verdieping is Broodnodig om er voor te zorgen dat de consument niet gaat denken dat er graan gezaaid wordt voor Kipsterbrood wat niet verkocht wordt en dan als voer voor de kippen van Ruud Zanders gebruikt wordt.