Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Licht herstel marges geitenhouderij

De marges in de geitenhouderij vertonen dankzij een fors hogere melkprijs licht herstel over het afgelopen jaar. Dat meldt Countus op basis van een eigen benchmark voor deze sector. Het resultaat per 100 kilo melk kwam uit op rond €24,50 (voor afschrijving), dat is enkele euro’s hoger dan een jaar eerder.

De inkomsten uit melk gingen fors omhoog met €7,50 per 100 kilo melk omhoog naar ruim €82. De voerkosten stegen ook, maar minder snel, en komen op €36,17 per 100 kilo melk. De voerwinst steeg daardoor flink, aldus Countus. Maar deze winst is voor een groot deel opgegaan aan hogere overige kosten.

De melkproductie van de bij Countus aangesloten melkgeitenbedrijven is gemiddeld 1.163 kilo melk per geit, dat is goed voor 91,5 kilo vet en eiwit per geit per jaar. De bedrijven hadden gemiddeld krap 1.500 melkgeiten.


Geitenhouderij Doetie’s Geiten was genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. Doetie Trinks maakt zelf kazen van de geitenmelk en vermarkt die lokaal aan particulieren en restaurants. De personen en bedrijven in de videoreportage hebben geen link met die in het artikel. Meer videoreportages over de veehouderij vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Beheer
WP Admin