Voor boeren die willen investeren in zonnepanelen of een windmolen, is het lastig om een aansluiting te krijgen op het net. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Liander breidt net uit in Friesland en Noordoostpolder

Netbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Friesland en in de Noordoostpolder fors uitbreiden.

Op sommige plekken is daar de maximale capaciteit bereikt. Liander investeert daarom de komende jaren zo’n € 250 miljoen in het aanleggen van kabels die elektriciteit vervoeren en het vervangen of plaatsen van ongeveer 300 transformatorhuisjes. De werkzaamheden moeten in 2025 klaar zijn.

Wachtlijst

Voor boeren of bedrijven die willen investeren in zonnepanelen of een windmolen, is het lastig om een aansluiting te krijgen op het net, omdat de kabels de opgewekte stroom niet kunnen vervoeren. Liander zegt dat bedrijven en grote producenten van duurzame energie die nu op de wachtlijst staan, door de uitbreidingen weer aangesloten kunnen worden.

Ruim 2.100 kilometer kabel

Het gaat om het uitbreiden van de verbindingen tussen het hoogspanningsnet van TenneT en de laagspanningsnetten die Liander beheert. Daarvoor moet ruim 2.100 kilometer middenspanningskabel aangelegd worden. Die transporteert de elektriciteit naar de transformatorhuisjes in woonwijken. De transformatorhuisjes zetten de elektriciteit om in een voltage dat huishoudens kunnen gebruiken. Op het middenspanningsnet zitten vooral grote verbruikers aangesloten, zoals bedrijven, de industrie, scholen en supermarkten, maar ook wind- en zonneparken.

Lange vergunningstrajecten

Volgend jaar worden naar verwachting de eerste projecten gegund. Liander gaat de komende tien jaar in Friesland en in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) ook elf nieuwe elektriciteitsstations bouwen en acht bestaande stations uitbreiden.

Naast Liander komen ook andere netbeheerders capaciteit tekort. Versterking van het net kost behalve geld ook veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Liander liet eerder al weten dit jaar bijna € 900 miljoen te investeren in uitbreiding van het net.

Lees ook: SDE-regeling open, oppassen met zonnepanelen

Beheer
WP Admin