De Amerikaanse Association of Equipment Manufacturers (AEM) noemt arbeidstekort de oorzaak van de huidige leveringsproblemen van machinecomponenten. - Foto: Annelies Bakker MechanisatieNieuws

Leveringsproblemen machineonderdelen nog niet voorbij

Uit recent onderzoek van de Amerikaanse vereniging van machinefabrikanten, AEM, blijkt dat de toeleveringsproblemen van machineonderdelen nog niet zijn opgelost. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Agweb.com.

De Amerikaanse Association of Equipment Manufacturers (AEM) voerde een enquête uit onder haar leden. Daaruit blijkt dat slechts 27% van de normale voorraad machineonderdelen beschikbaar is. Met name halfgeleiders en chips zijn schaars in de landbouw en de bouw. In beide sectoren is daarvan 44% van het optimale voorraadniveau beschikbaar.

Ook kabelbomen die vaak in Oekraïne worden gemaakt en zitkussens die in het overstromingsgebied van Texas worden gefabriceerd, zijn schaars. Het inkopen van componenten als gietstukken en rupsen is eveneens een uitdaging.

Arbeidstekort onderliggende probleem

Een enquête van AEM eind 2022 wees uit dat 98% van de 179 ondervraagde machinefabrikanten nog steeds te maken heeft met problemen in de toeleveringsketen. 58% van hen ervaart zelfs verergerde omstandigheden in de toeleveringssector.

Curt Blades, senior vice-president van AEM, geeft aan dat het een opeenstapeling is van tekortkomingen die de sector dwarsboomt. Het maakt volgens hem ook niet uit welk onderdeel schaars is, want het onderliggende probleem is het tekort aan arbeid.

Eind 2023 waarschijnlijk verbetering

Blades verwacht dat de situatie rondom toelevering van machineonderdelen eind dit jaar zo goed als opgelost is. Ook machinefabrikanten als John Deere en Case IH zijn optimistisch. Zij merken dat er verbetering zit in de levering van machineonderdelen aldus Agweb.com.

Beheer
WP Admin