Staatssecretaris Martijn van Dam ontving zijn Franse collega Stéphane Le Foll donderdagmiddag op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. <br /><em>Foto: Fred Libochant</em> AlgemeenNieuws

Le Foll lobbyt bij Van Dam voor Frans steunplan

De Europese Unie zoekt naar manieren om de overcapaciteit op de agrarische markten weg te nemen.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft als voorzitter van de vergadering van landbouwministers de vraag opgeworpen of de Europese Investeringsbank, of nationale banken, daarbij kunnen worden betrokken. De staatssecretaris had donderdagmiddag een ontmoeting met de Franse landbouwminister, ter voorbereiding op de vergadering van aanstaande maandag.

Van Dam vindt dat maatregelen moeten worden genomen, waardoor de productie structureel wordt afgestemd op de vraag. Hij heeft de lidstaten de vraag voorgelegd of ze de crisisreserve willen inzetten voor een nieuwe steunmaatregel. Dat zou betekenen dat de directe betalingen worden gekort met een klein percentage.

Akkoord over concepttekst

Le Foll heeft volgens Franse media een akkoord met Duitsland over een concepttekst. Beide landen zijn het eens over de noodzaak om de productie (in de zuivel) te verminderen. Ook zijn ze het eens over een opkoopregeling voor varkensvlees. Hoe het Frans-Duitse voorstel eruitziet is nog niet bekend. Le Foll heeft de afgelopen dagen met de landbouwministers in Polen, Slovenië en Duitsland gesproken. Eerder al voerde hij gesprekken met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan en commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

Beheer
WP Admin