Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Landbouwspuiten keuren voor het groeiseizoen begint

Akkerbouwers kunnen door de vele regen het land nog niet op. Daarom is er nu nog wel even tijd om de verplichte SKL-spuitkeuring (Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek) te laten doen. De veldspuit is dan weer klaar om straks het spuitwerk volgens de normen uit te voeren.

De blauwe Agrotop Airmix 110-03 dop van de getrokken Agrifac spuit geeft een mooi evenredig spuitbeeld. De andere doppen zijn een Lechler 120-03 pom (lange blauwe) en een Agrotop Airmix 110-05 (bruin).

Wanneer de spuit goedgekeurd is krijgt deze een stikker met de keuringsdatum. De keuring is drie jaar geldig. Voor PlanetProof-teelten moet een veldspuit iedere twee jaar gekeurd worden. Deze spuit heeft een aantal keuringen achter de rug en zal over twee jaar weer aan de beurt zijn.

Het MacGrow systeem zit ook om de spuitleiding en tussen dophouder en spuitdop.

Bij het keuringsstation van Heyboer bv in Biddinghuizen (Fl.) worden voor het nieuwe seizoen veldspuiten gekeurd. Vandaag keuren geaccrediteerde keurmeesters Harm Jan Houtman en Peter Kamer 6 machines. - Foto's: Sytze Bakker

Boven een testbank wordt er gekeken naar het spuitbeeld en wordt de afgifte per dop gemeten. Deze dop voldoet niet aan de eisen en moet vervangen worden.

De afgifte per dop mag iets afwijken. De afwijking is in de maatbekers af te lezen. Dit valt nog binnen de norm.

De volgende spuit is een John Deere R944i PowrSpray van 44 meter breed waar een MacGrow magnetiseertechniek opgebouwd is. Bij dit systeem is geen druklogger nodig.

In de tank van de John Deere PowrSpray zit zowel een hydraulisch als een mechanisch roersysteem. De norm is een pompcapaciteit van 5% van de tankinhoud voor hydraulisch en 2,5 % voor de mechanische roerinrichting.

De pomp zit achter een deur aan de voorkant van de spuit. De pomp wordt bijna aan het zicht onttrokken door de vele hydrauliek en waterslangen.

Een fustreiniger hoort bij de standaardinrichting van een veldspuit en moet bij de keuring goed functioneren.

Beheer
WP Admin