Henk Staghouwer. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op

Landbouwminister Henk Staghouwer is opgestapt. Carola Schouten neemt taken voorlopig over.

De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die vertrekt. De koning heeft het ontslag inmiddels ingewilligd. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over. Schouten was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

Stikstofkaart

Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Op de dag dat het veelbesproken ‘stikstofkaartje’ werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst. Maandag kondigde Staghouwer aan dat de voorstellen, die de Kamer voor Prinsjesdag had geëist, langer op zich laten wachten. Staghouwer wilde de stikstofgesprekken tussen boeren en kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten.

Maandagavond gaf Staghouwer een statement op zijn ministerie, waarin hij benadrukte dat “boeren en vissers zekerheid nodig” hebben. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. “Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben”, aldus Staghouwer.

“Ik wens mijn opvolger, samen met de toegewijde werknemers, alle succes toe”, voegde de bewindsman toe. Hij wilde niet op vragen ingaan.

Lees verder onder de tweet

Derogatie

Hoewel er over Staghouwer al langer twijfels leefden aan het Binnenhof, kwam zijn opstappen op maandag toch onverwacht. Eerder die dag kondigde de minister nog aan dat er een conceptafspraak met Brussel was gemaakt over de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren op het gebied van mest. Die positie wordt afgebouwd, maar er staat wel een vergoeding tegenover.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van een “beroerde dag”. Volgens hem heeft Staghouwer “alles gegeven om de pittige verantwoordelijkheid waar te maken” als minister van Landbouw. “In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook”, aldus Segers.

Lees ook: Gele kaart voor Staghouwer

Rutte: waardering voor Staghouwer

Premier Mark Rutte heeft “veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet” als minister van Landbouw. De bewindsman stapte maandag op. “Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst”, aldus Rutte. Het is de eerste bewindsman van het vierde kabinet van Rutte die opstapt. Staghouwer lag al langer onder vuur in de Tweede Kamer.

D66-leider Jan Paternotte noemt de vertrokken bewindsman een “bestuurder met een warm hart”. Hij vervolgt: “Hij ging het waagstuk van de politiek aan, wetend dat de opgave lastig zou zijn. De openheid waarmee hij zijn besluit verklaart verdient lof.”

Caroline van der Plas (BBB) noemt het aftreden onvermijdelijk. Ze vindt het heel vervelend voor Staghouwer zelf, “maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt”, zegt ze op Twitter.

“Wat een pittig persoonlijk besluit”, reageert fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD. Landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA bedankt Staghouwer voor zijn inzet en zegt net als Hermans veel respect te hebben voor zijn besluit.

“Verstandige keuzes zijn niet altijd de makkelijkste. Moedig dat Staghouwer tot deze conclusie is gekomen”, oordeelt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. “Een moeilijk, moedig, maar ook noodzakelijk besluit”, meent Laurens Dassen (Volt). Hij hoopt op een “daadkrachtige opvolger”.

PvdA en GroenLinks willen dat Rutte dinsdag in de Kamer opheldering geeft. “Attje Kuiken en ik willen morgen uitleg van premier Rutte over wat dit betekent voor de landbouwtransitie en het perspectief voor boeren”, twitterde Jesse Klaver (GroenLinks).

Coalitiepartijen noemen de stap van Staghouwer dapper. D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag vindt het een “moedig besluit”. Soortgelijke woorden zijn er ook van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). “Moedig, persoonlijk besluit van collega Henk Staghouwer”, twittert ze.

LTO: Snel een nieuwe minister benoemen

LTO geeft in een statement aan dat de standsorganisatie snel een nieuwe minister van Landbouw wil gezien de ‘belangrijke dossiers in onze sector’.

Reactie Agractie: kleurloos persoon met weinig visie

Voorman Bart Kemp van de boerenactieclub Agractie Nederland zegt dat het vertrek van Staghouwer hem en zijn achterban verrast. “We kennen hem als een wat kleurloos persoon en hebben nog weinig concrete visie bij hem gezien. Hij stond ook voor een onmogelijke opgave, perspectief creëren tegen de marktwerking en internationale verdragen in. En dat in een tijd waarin steeds meer mensen grote moeite hebben de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen.”

Over interim-minister Carola Schouten is Kemp duidelijk: “Schouten heeft nooit waarde gehecht aan een goede verstandhouding met de boeren. Tijdens haar bewindsperiode is de vertrouwenscrisis sterk toegenomen.” Hij zegt erop te rekenen dat zij de post niet lang zal vervullen.

Medeauteur: ANP

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Dat wist hij vooruit (anders is hij wel erg naïef) hij had er niet aan moeten beginnen hij laat wel van der Wal alleen staan, door vroegtijdig af te haken.

  1. Meindertsma: Jij hebt het over de ambtenaren achter de minister die hun functie blijven behouden, daar wil ik het volgende over zeggen een ambtenaar op LNV voert slechts een fractie uit van het beleid van de minister en is ook meestal een doodgewone jongen die sappelt om een (honger) loontje te verdienen om zijn gezin te onderhouden. Slechts enkele topambtenaren die feitelijk (mede) het beleid bepalen die gaan natuurlijk niet opstappen want er komt een andere minister die het door hun bepaalde beleid moet gaan uitvoeren. Alleen als er een Wet ingevoerd wordt waarin zij zich niet kunnen vinden stappen ze op hetgeen inhoudt dat ze meestal overstappen naar een ander onderdeel van Rijksoverheid.
   Een minister is zonder de steun van zijn topambtenaren onmachtig.

 1. Staghouwer heeft de keuze gemaakt en wenst niet aan zijn ministerschap ten onder te gaan en behoedt zichzelf voor een stevige Burn-Out. De Burn-Out zou niet te voorkomen zijn als hij minister was gebleven. De Natuur lovers verwachten van hem dat hij 2 ruggen uit 1 varken snijdt waarbij de natuur zo zij die zien ontstaat en dat de elite zijn karbonaatje kan krijgen tegen bodemprijzen. Tevens wenst deze Elite geen grenzen te stellen aan de bevolkingsgroei in ons land en heel West Europa.

  1. “De Natuur lovers verwachten van hem dat hij 2 ruggen uit 1 varken snijdt”
   ——-
   Inderdaad Han, de elite (D66, GroenLinks) willen een recreatief nostalgisch platteland waar boeren kleinschalig werken. Dezelfde elite is kosmopolitisch ingesteld met een voorkeur voor een open samenleving en een open wereldmarkt. Boeren moeten dus kleinschalig werken en tegelijk qua kostprijs meekunnen op de wereldmarkt. Staghouwer moest een verhaal verzinnen waarin de indruk wordt gewekt dat deze combinatie kan samengaan. Met zijn aftreden heeft hij te kennen gegeven dat hij hier geen mogelijkheid in ziet.

  2. Beste heren Riel en Stevelink: Allereerst wat verstaan jullie onder Elite als jullie daarmee die groep van Nederlanders bedoelen die wenst dat er een einde komt aan de al 40 jaar durende milieucriminaliteit dan hoor ik ook bij deze Elite. Wat betreft mijn karbonade die haal ik liever uit de nek van een varken is minder droog dan uit de rug, en natuurlijk ga ik daarvoor niet meer betalen dan de super er voor vraagt want zoals de Elite al jaren doet laten we de horige voor een hongerloon werken en ja dat willen jullie graag want dan kun je tenminste klagen. Ik vind het ook knap druk worden in Nederland we zouden eens kunnen beginnen met 80% van de varkens en kippen uit Nederland te verbannen dat schept ruimte en als we dan meteen niet meer dan 2,5 GVE (grootvee-eenheden) per ha toestaan zijn zowel jullie als de Elite tevreden.

 2. Je moet er maar zin in hebben ..
  Opdracht : je MOET aan de EU NORMEN voldoen .
  En de boeren die er niet aan willen voldoen voelen zich boven elke wet verheven .

 3. In Vlaanderen hopen de boeren dat de hele Nederlandse regering valt . Dat is dan ineens een les voor de Vlaamse politiek .
  In deze tijden zoveel geld verkwanselen aan natuur en plantjes wat nooit iets zal opbrengen is onverantwoord.
  Dit is een probleem maken van iets wat geen probleem is . Nu met het nakende ineenklappen van de hele Europese economie zal het snel gedaan zijn met deze luxeprobleem.
  Het zal voor de meerderheid niet meer nodig zijn . Geld verdienen en jobs behouden daar zal het om te doen zijn . De overvloed en luxe is voorbij !

  1. Ik vind deze reactie ondermaats, dat Staghouwer geen sterke minister was daarover zijn we het wel eens maar de man is ten ondergegaan aan zijn integriteit. En ja tegenwoordig als je niet bij het kleine groepje milieuvervuilers hoort die koste wat kost willen blijven doorgaan met het milieu (en daarmee ons eigen leefklimaat) naar de verdoemenis te helpen dan wordt je als links aangemerkt, dan ben ik dus een linkse VVD’er en daar ben ik best trots op. Liever een linkse VVD’er dan een rechtse milieucrimineel.

Beheer
WP Admin