AlgemeenNieuws

‘Landbouwexport Iran kan verdubbelen’

Den Haag – De Nederlandse export van agrarische producten naar Iran kan de komende jaren ruimschoots verdubbelen.

Veel hangt wel af van de normalisering van het betalingsverkeer. Dat zegt Linda van Beek, manager internationaal beleid van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Sancties verzacht

Onlangs sloot Iran over haar nucleaire energieprogramma een akkoord met de regeringen van de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Onderdeel van de deal is dat de sancties die zijn ingesteld tegen het land worden verzacht. Volgens Van Beek kan dit op basis van cijfers van vóór de scherpste sancties eenvoudig een verdubbeling van de export betekenen.

Uitvoer

Vorig jaar werd voor zo’n €375 miljoen aan producten vanuit Nederland uitgevoerd naar Iran, een halvering ten opzichte van de periode vóór het instellen van EU-sancties in 2010. De export van voeding en levende dieren werd in de sancties goeddeels ontzien maar nam toch af van bijna €70 tot €37 miljoen vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een verdubbeling is volgens Van Beek dan ook best te verwachten. “Iran is een land met meer dan 80 miljoen inwoners. Dat betekent dat er aardig wat monden gevoed moeten worden en omdat de bevolking gemiddeld heel jong is, staat ze ook open voor nieuwe en Westerse producten. De cruciale vraag is of het betalingsverkeer op gang komt.”

Banken en boetes

Op dit moment durven banken amper geld over te maken naar Iran, uit angst zwaar te worden beboet door de Amerikaanse autoriteiten. ING en ABN Amro schikten voor meer dan een miljard omdat handel met Iran werd gefinancierd. De ogen zijn dan ook gericht op de discussie in de VS, waar “hardliners” in het Congres zich fel tegen het akkoord keren.

Optimisme

CEO Gerrit van der Scheer van handelsbedrijf in landbouwmachines Reesink is optimistisch over de kansen voor de Nederlandse agribusiness. Hij schat dat Iran zomaar jaarlijks voor €15 miljoen aan landbouwmachines kan worden verkocht. “De vraag is er, de bevolking is hoogopgeleid en de voedselvoorziening is van strategische betekenis voor een land in het Midden-Oosten.”

De Nederlandse pootgoedsector exporteert nu al veel naar Arabische landen en Israël, en zou graag Iran aan het lijstje toevoegen. De zuivel ziet kansen voor melkpoeder en andere producten, hoewel het gebrek aan moderne supermarktketens groei kan belemmeren.

Beheer
WP Admin