Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Lagere opbrengstverwachting aardappelen in EU

Geringere opbrengsten van aardappelen in Duitsland resulteren in een lagere oogstverwachting voor aardappelen in de Europese Unie.

De aardappelen vallen daarmee uit de toon, want voor andere gewassen zijn de oogstvooruitzichten in de afgelopen maand juist wat beter geworden.

De opbrengstverwachting voor aardappelen in de Europese Unie is verlaagd naar 34,4 ton per hectare, blijkt uit de oktoberuitgave van het Mars-rapport van de Europese Commissie. Het verschil met de prognose van een maand geleden bedraagt 0,2 ton per hectare.

Lagere opbrengsten in Duitsland

De bijstelling van de opbrengstprognose is hoofdzakelijk het gevolg van lagere opbrengsten die in Duitsland worden geregistreerd. De gewasvolgers van de Europese Commissie gaan nu uit van gemiddeld 43,4 ton aardappelen per hectare. In september rekende men nog op een gemiddelde hectareopbrengst van 44,3 ton aardappelen in Duitsland.

Meer aardappelen per hectare

Ondanks de lagere prognose groeien er in Duitsland meer aardappelen op een hectare dan vorig jaar. Dat verschil is nu wel geslonken, van de 1,5 ton die in september nog werd gerapporteerd naar 0,6 ton per hectare volgens de raming deze maand. Daarmee blijft de oogst ook bovengemiddeld, want het 5-jarig gemiddelde voor Duitsland ligt op 41,6 ton per hectare.

Naast Duitsland zijn ook de opbrengsten in Frankrijk, België en Nederland bovengemiddeld. Dat betekent dat de aardappelen in de belangrijkste teeltgebieden in de EU hogere opbrengsten opleveren dan we de laatste jaren gewend zijn. Grofweg oogsten de telers in deze vier landen 2 ton per hectare meer dan het gemiddelde in de afgelopen jaren. Voor de hele Europese Unie geldt dat de hectare-opbrengsten zo’n 1,5 ton hoger uitvallen dan het 5-jarig gemiddelde, aldus het Mars-rapport.

Foto: 2

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin