AkkerbouwOpinie

Laat je niet gek maken

Half maart is het al lekker warm, maar voor veel percelen nog te vroeg om te beginnen.

Het mooie en droge weer van de laatste weken doet het akkerbouwbloed weer kriebelen. Na de winter willen we het land weer op. Waarop zou je nog wachten bij buitentemperaturen rond de 16 graden? Het wintergraan kleurt mooi groen en de meeste plassen zijn van het land verdwenen.

Maar pas op, het is wel warm en het heeft de laatste weken maar weinig geregend, maar dat wil nog niet zeggen dat het droog genoeg is om met machines het land op te gaan. Echt drogen doet het nog niet. Op hoge voorjaargeploegde gronden zijn de eerste gewassen gepoot of gezaaid. Vroeg zaaien betekent een lang groeiseizoen, waarin gewassen al ruim voor de langste dag maximaal profiteren van het zonlicht.

De eerste suikerbieten zijn dit jaar op 3 maart gezaaid. Volgens IRS-onderzoek het beste tijdstip, elke dag later zaaien dan 1 maart kost groeidagen en dus opbrengst.

Recent onderzoek door PPO en IRS naar de beste zaaidatum voor cichorei toont aan dat voor cichorei 1 april de beste zaaidatum is. Ook hier geldt: later zaaien kost opbrengst. De onderzoekers melden er altijd bij dat de grond dan wel bekwaam moet zijn. Maar wat is dan bekwaam? Wat kun je daar in de praktijk mee? Helder is dat vanaf genoemde data zonder al te grote risico’s gezaaid kan worden. Bepalen of de grond bekwaam genoeg is, is een kwestie van gezond boerenverstand en ervaring.

Dit jaar is de structuur van de kleigronden erg mooi, bijna te mooi lijkt het wel. De doorgevroren, luchtige bovenlaag gedraagt zich als een spons en houdt lang vocht vast. Dat vraagt wat extra geduld, maar is de grond eenmaal voldoende opgedroogd, dan kan ook een perfect zaaibed worden aangelegd. Een belangrijke basis voor een goede opbrengst. Blijft de vraag: hoe lang moet je wachten voor het land op te gaan? Vermijd in elk geval in het voorjaar structuurschade aan te richten. Laat je niet gek maken; niet door het mooie weer en niet door theoretisch optimale zaaidata.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin