Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Kunstmest strooien en zaaien in Zeeland

Met droog weer en een goede structuur van de grond komt het landwerk in Zeeland weer op gang.

Loonbedrijf Wisse uit Meliskerke zaait 11 hectare uien voor akkerbouwbedrijf Israel in Kortgene. - Foto's: Anton Dingemanse

Tussendoor zaad bijvullen en weer snel verder. Het zal toch wel donker zijn voor het perceel klaar is.

Nick Israel vult de kunstmeststrooier om een bietenperceel te bestrooien. Een dag eerder zijn daar de bieten al gezaaid.

Loonbedrijf Van der Heijde zaait een perceel van 2,5 hectare suikerbieten voor Klaas-Jan Boer uit Kortgene. In totaal wordt daar 18 hectare gezaaid.

Het zaad ligt op keurige afstand, 18 centimeter, op vaste grond met een rulle bovenlaag in de wat zwaardere grond.

Loon- en akkerbouwbedrijf Markusse uit 's-Hr. Abtskerke gaat kunstmest strooien over een eigen perceel van 7 hectare voor bietenteelt. Er gaan 4 bigbags in de strooierbak en het vullen moet secuur gebeuren voor een gelijke verdeling.

Voor het strooien wordt eerst de korrelgrootte bepaald. Deze gegevens worden in de strooicomputer ingevoerd om een goed strooibeeld te krijgen.

De gegevens zijn ingevoerd en het strooien kan beginnen.

Christiaan Maes uit Heinkenszand zaait een perceel van 6 hectare vlas voor een Belgische afnemer. Elders wordt nog een perceel van 8 hectare gezaaid.

Ook hier voor de zekerheid de zaadligging nog eens controleren.

Het zaad ligt ook hier prima in deze lichte grond. Maes zaait dik, 135 kilo per hectare, om een lange stengel te stimuleren.

Beheer
WP Admin