Foto: Ton Kastermans Fotografie PluimveeNieuws

‘Kuikens nu buiten Duitsland gedood’

Eendagskuikens mogen sinds begin dit jaar in Duitsland niet meer worden gedood. Sindsdien gebeurt dat buiten Duitsland, stelt branchekoepel Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG).

ZDG stelt aan de hand van data van marktinfo Eier und Geflügel dat sinds de inwerkingtreding van het verbod meer kuikens worden geïmporteerd uit het buitenland, waar eendagshaantjes wel mogen worden gedood. Broederijen in Duitsland worden daardoor benadeeld. “Bijna 40% van de binnenlandse broederijen is sinds 2021 een zachte dood gestorven en afzwakking van die tendens is nog niet in zicht”, aldus ZDG.

Minder broederijen

In maart 2021 waren er nog 19 broederijen voor legkuikens, een jaar later nog slechts 12. Jonge hennen worden voornamelijk uit Nederland geïmporteerd, maar ook de import uit Oostenrijk en Polen neemt toe.

De geïmporteerde kuikens moeten onnodig veel transportkilometers maken en de broederhaantjes worden elders alsnog gedood. Daar is het dierenwelzijn niet mee gediend, meent ZDG.

Bundesverband Ei (BVEi), onderdeel van het ZDG, wil daarom dat de Duitse minister van landbouw zich hard maakt voor een einde aan het doden van eendagskuikens in heel Europa, zodat er weer een gelijk speelveld ontstaat.

Seksen of opfokken

Het verbod op het doden van eendagskuikens in Duitsland betekent dat de broedeieren gesekst moet worden, wat kan met speciale apparatuur. Alternatief is dat de eendagshaantjes worden opgefokt voor het vlees. Dat is echter relatief duur omdat de broertjes van de leghennen geen efficiënte groeiers zijn.

Beheer
WP Admin