Een vage foto op een projectiescherm toont een uitsnede van veldrobot Karl. Wat we kunnen ontwaren is dat de Karl op rupsbanden staat en een beetje lijkt op de Agxeed. - Foto: Martijn Knuivers MechanisatieNieuws

Kuhn ontwikkelt autonome veldrobot Karl

De Franse werktuigenfabrikant Kuhn zal op vakbeurs Agritechnica in november een autonome veldrobot voorstellen, genaamd Karl. Dat vertelde Thierry Krier, CEO van Kuhn, begin juli op een persbijeenkomst op de Kuhn-fabriek in het Franse Saverne.

De aankondiging is volgens Krier bedoeld om te ’triggeren’, zodat bezoekers en de agrarische vakpers weten dat tijdens de Agritechnica op de Kuhn-stand iets groots wordt voorgesteld. Krier gaf verder geen details over veldrobot Karl prijs, het bleef bij de aankondiging. De CEO zegt op dit moment niet meer te kunnen vertellen, omdat enkele patenten nog niet geborgd zijn.

Overeenkomsten met autonome trekker AgXeed

Een vage foto op een projectiescherm toont een uitsnede van Karl. Wat we kunnen ontwaren is dat de Karl op rupsbanden staat, en een beetje lijkt op de autonome trekker AgXeed. Of de Karl qua formaat groter of kleiner is dan de AgXeed, is niet op te maken uit de foto. Wel is duidelijk dat het qua formaat veel kleiner is dan de autonome veldrobot van Krone/Lemken.

Lees verder onder de video

Voerrobot Aura fungeerde als kennisbron

Krier benadrukt dat de Karl een eigen ontwikkeling is en niet een samenwerking met andere partijen. Bij de ontwikkeling van de Karl heeft Kuhn veel kennis gebruikt die de fabrikant bij de ontwikkeling van zijn autonome voerrobot Aura heeft opgedaan. Kuhn ontwikkelde de Aura in 2021. De voerrobot is inmiddels praktijkrijp en werkt op enkele veehouderijen in Frankrijk.

Lees verder onder de video

Fabrikanten als Lemken, Väderstad, Kverneland, Pöttinger, Amazone en Horsch hebben schoffeltechniek aan hun portfolio toegevoegd. Op de vraag of Kuhn ook een schoffelfabrikant overneemt of zelf schoffelapparatuur gaat ontwikkelen, geeft Krier geen antwoord. Hij verwijst fijntjes naar het nieuws van de autonome veldrobot. Met andere woorden: waarschijnlijk kan Karl goed schoffelen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin