Henk Staghouwer (ChristenUnie) is nu nog in de provincie Groningen gedeputeerde voor landbouw en natuur. - Foto: Rien Linthout, provincie Groningen AlgemeenNieuws

Kritische eerste reacties op nieuwe minister LNV

De eerste reacties op het nieuws dat Henk Staghouwer (ChristenUnie) de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal worden, zijn kritisch. Donderdag 30 december maakte de ChristenUnie haar ministersploeg bekend.

Tweet van BoerBurgerBeweging over Henk Staghouwer. - Afbeelding Twitter
Tweet van BoerBurgerBeweging over Henk Staghouwer. – Afbeelding Twitter

Staghouwer is sinds 2013 gedeputeerde in Groningen en boeren aldaar kennen hem van de aanpak van de aardbevingsschade en het boerenprotest in oktober 2019. Tijdens dat laatste evenement maakte hij bij in de sector geen goede naam, de Gedeputeerde stuurde de boeren toen zonder geruststellend antwoord op hun zorgen naar huis. Dus de eerste reacties van politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) is meteen kritisch: “De minister van Landbouw moet een minister zijn voor alle boeren, groot of klein, regulier of biologisch.” In Staghouwer ziet de BBB dat nog niet: “Als Staghouwer zijn koers als gedeputeerde voortzet als minister, zou het BBB niet verbazen als de trekkers snel weer richting Den Haag zullen rijden.”

Reactie Agractie en LTO

Boerenactiegroep Agractie en belangenbehartiger LTO Nederland hopen op een goede samenwerking met Staghouwer aan het roer bij LNV. Agractie roept de nieuwe minister op het vertrouwen tussen boeren en de overheid te herstellen en te stáán voor de agrarische sector.

De laatste dagen van het jaar lekken er al veel namen van nieuwe ministers en staatssecretarissen uit. Zo wordt Rob Jetten (D66) door verschillende media genoemd als minister voor Klimaat en gaat huidig demissionair landbouwminister Carola Schouten zich bezighouden met armoedebeleid. Ook de stikstofminister, die de pot van € 25 miljard voor de transitie van het landelijk gebied gaat beheren, is hoogstwaarschijnlijk bekend: Christianne van der Wal van VVD.

Premier Mark Rutte presenteert op 10 januari zijn vierde kabinet op het bordes.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Reacties

  1. In Groningen heeft hij ook niks gedaan voor het aardgas debacle en daarom verwacht dat ik dat hij er alleen voor zich zelf zit. Poppenkast theater voor de bühne

Beheer
WP Admin