Premium
Met name voer is sterk in prijs gestegen; Wageningen Economic Research rekent met een gemiddelde stijging van de pakketprijs vleesvarkensvoer van bijna € 10 per 100 kilo ten opzichte van 2021. Dat tikt door in de kostprijs. - Foto: Herbert Wiggerman VarkensAchtergrond

Kostprijs varken en big steeg pijlsnel in 2022

Reacties

  1. De economische term varkenscyclus wil niets anders zeggen dan: wanneer een periode van hogeprijzen, (hogeprijzen die ontstaan door een vaak tijdelijke periode van krapte in het aanbod), investeringen in productiegroei ingangzetten/stimuleren. En op het moment dat de investeringen in productiegroei effectief zijn is de krapte op de markt weer verdwenen en is er een situatie ontstaan van overproductie.

    Het grootste probleem van de sector is het wegvallen van afzetmarkten. Steeds meer afzetlanden worden zelfvoorzienend en exporterend. Landen als Spanje die al in korte tijd van een zelfvoorzieningsgraad van 60 naar 180% zijn gegaan en waar de varkenssector nog eens 4 miljard wil investeren in groei van de sector, hebben geen vlees of biggen meer van Nederland nodig. Er vinden door investeringen in productiecapaciteit in de nieuwe varkenslanden gedaan door de (Nederlandse) agribusiness, productie verplaatsingen plaats. En geef deze nieuwe varkenslanden eens ongelijk, zo is in Nederland de sector ook ‘groot’ geworden, met geld en steun van overheid en agribusiness zijn investeringen in productiegroei gestimuleerd, zelfs zo dat minister Braks in zijn tijd commentaar kreeg van zijn collega’s uit omringende landen, over wat dat Nederlandse varkensvlees bij hun in de supermarkt moest, hun eigen boeren werden van de markt gedrukt.

    1. Nederland zal in de toekomst toch vooral voor eigen consumptie gaan produceren dat is de nieuwe varkenscyclus.

      De mee-verdieners in de agrarische sector zullen altijd zoveel mogelijk volume willen behouden, zij weten dat de faalkosten van een te hoog productie volume toch weer bij de boeren terecht komen. En de winst komt bij de mee-verdieners terecht

  2. Maak een lijst met lieden die aan je verdienen en probeer dat lijstje kleiner te maken. Streep de mesthandelaar door door zelf een akkerbouwer te vinden die mest afneemt of probeer met enkele collaga’s de bijproducten in te kopen zonder marge achter te laten aan de handelaar. Enz.

Beheer
WP Admin