RundveeOpinie

Kopzorgen om Lactalis en genomics (4)

Franse melkveehouder: ‘Dat ik ondernemer wil blijven, staat voorop. Desnoods ga ik buffels of geiten melken, iets wat niet gequoteerd is.’

Na Asterix en Willem Smeenk is Philip Smid de derde melkveehouder in deze serie blogs. Hij levert niet aan Lactalis, maar aan Bel en heeft het contract getekend. Hij is niet van plan aan vergaderingen deel te nemen. Bovendien is hij met een eigen kaasmakerij niet alleen afhankelijk van Bel. “Ik produceer afhankelijk van de afname. De overige melk gaat naar Bel. Ik ben tevreden over Bel. Het is één van de weinige fabrieken die mijn ontroomde melk wel afneemt.”

Ondernemer blijven

De afzet is voor Smid geen probleem. Hij levert aan diverse winkels, verspreid over het hele departement Sarthe. “Boeren laten zich vaak in een hoek drukken. Ik blijf graag een vrij man en ondernemer. Desnoods ga ik buffels of geiten melken, dat niet gequoteerd is.” Obstakels voor zo’n ingrijpende ommezwaai ziet hij niet. “Buffels zijn ook herkauwers. Ze kunnen gewoon door de robot.”

Andere melkfabriek

De mening van boer Asterix over veranderen van melkfabriek deelt Smid niet. “Wijzigen van fabriek komt wel degelijk voor. Er is een aantal fabrieken waarbij hogere gehaltes niet belangrijk zijn. Wanneer je als boer overschakelt op biologisch is er een goede reden om naar een andere melkfabriek te gaan. Ook kan er een logistieke reden zijn. En wat omschakelen naar biologisch betreft: dit heeft nog steeds zin, ook al is de omschakelsubsidie gehalveerd. In 2013 wordt 50 procent meer biologische melk verwacht.”

Geen ‘geneuzel’ achter de komma

Dat Asterix het contract nog niet gelezen heeft, snapt hij wel. Het contract van Bel dat hij onlangs tekende, heeft hij ook niet gelezen. Smid: “Op mijn bedrijf brengt elke verwerkte liter €1,20 op. Zodoende heeft het voor mij meer zin me druk te maken om extra afzet, dan het geneuzel achter de komma in het contract.”

Ouderwets wordt weer nieuwerwets

Smid: “Wat fokkerij betreft hebben we een deel van de koeien gekruist met Montbéliarde. De productie en gehalten zijn hard gestegen, dus de ingeslagen weg is de juiste. Wat Holstein betreft koop ik door al dat genomics-gebeuren nu rietjes van het liefst oude vertrouwde stieren, en mijn eigen stier natuurlijk. Ouderwets wordt weer nieuwerwets! Ik kon een gereserveerde stier van de ki-organisatie overnemen, die een topfokker in de buurt op het laatste moment had afgezegd. Nu staat een halfbroer van deze stier op de stierenkaart en is de moeder stiermoeder geworden. Met mijn strategie zit ik wel goed. Ik ben niet vastgebonden aan tradities, ouders of wat dan ook. Wees flexibel en reactief.”

Geen extra 2 procent

Uiteindelijk stuurt ook een vierde melkveehouder zijn verhaal naar me toe. Hij levert wel aan Lactalis en wil gezien alle commotie anoniem blijven. Hij zegt het volgende: “Ik ben niet van plan het tweede contract te tekenen, zolang de onderhandelingen nog lopen. In het contract van Lactalis staat een boeteclausule voor het overschrijden van de hoeveelheid gecontracteerde melk. En wanneer er wel ruimte is voor extra melk, mag Lactalis het gedifferentieerde prijzensysteem toepassen. Zou de minister besluiten, nu er nog quotum is, geen superheffing meer te innen, dan is Lactalis toch bevoegd een boete op te leggen. De minister van landbouw heeft 2 procent extra toegekend, maar Lactalis staat het ‘zijn’ boeren niet toe deze extra liters te leveren. Als boer blijven wij de klos. Het is allemaal erg wazig en er zijn veel geruchten. Zolang niets officieel is, wachten wij rustig af.”

Beheer
WP Admin