Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Koolzaadprijs naar record in Canada

De prijs van koolzaad heeft in Canada een recordhoogte bereikt.

Op de termijnmarkt in Winnipeg sloot het juli-contract vrijdag 7 mei op CAN $ 1.005,90 per ton (€ 683), een recordprijs voor een koolzaadcontract.

Op de termijnmarkt in Parijs is koolzaad ook veel duurder dan in afgelopen jaren. De notering van het mei-2021 contract liep in Parijs eind april vlak voor het aflopen van de handel in dit contract even op naar € 681. Maar dat was een eenmalige gebeurtenis omdat alle posities in het mei-contract moesten worden afgewikkeld. Het eerstaflopende contract (augustus 2021) sloot vrijdag in Parijs op € 540,75. Dit contract is nu 37% duurder dan begin dit jaar.

Export loopt enorm hard

Canada is de grootste producent en exporteur van koolzaad in de wereld. Het statisch bureau Statistics Canada meldde vorige week dat de koolzaadvoorraad in Canada van 6,6 miljoen ton de kleinste is in acht jaar. De export vanuit Canada loopt enorm hard. Van augustus 2020 tot maart 2021 is 8 miljoen ton verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is 27% meer dan dezelfde periode vorig jaar. De export vanuit Canada naar China steeg met 62%.

De prijs van koolzaad wordt ook omhoog gezogen door de stijgende prijzen van andere oliezaden. Op de termijnmarkt in Chicago raakte de notering van het julicontract voor sojabonen vrijdag bijna de $ 16 per bushel (€ 483 per ton) en sloot uiteindelijk op bijna $ 15,90. Zo’n hoge prijs is in negen jaar niet betaald voor sojabonen. De voornaamste oorzaken zijn droogte in topproducent Brazilië en de enorme vraag vanuit China.

Palmolie ook duur

Ook palmolie is duur. Op de termijnmarkt in Kuala Lumpur (Maleisië) bereikte de notering de hoogste stand in dertien jaar. In één week werd het julicontract 14,4% duurder. Zo’n enorme prijsstijging in een week is in twintig jaar niet voorgekomen in Kuala Lumpur. De handel rekent op een veel lagere productie in Maleisië omdat de plantages geen buitenlands personeel kunnen werven vanwege de coronacrisis.

Reacties

Beheer
WP Admin