Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Koolen wil beeld embryofabriek kwijt

Is het geplande rundveebedrijf van Kees Koolen in Wichmond nu wel of geen intensieve veehouderij?

Gaat het puur om embryoproductie, of is het toch een reëel agrarisch bedrijf? Dat waren de belangrijkste discussiepunten in de bodemprocedure voor de Raad van State (RvS) over Dutch Dairy Genetics (DDG). Al twee keer heeft een lagere rechter geoordeeld dat het een intensief bedrijf is. Nu is de RvS definitief aan zet.

Die vroeg direct waarom in de vergunningaanvraag het aantal van 72 stuks vrouwelijk jongvee was gewijzigd in 70 stuks melkvee. In de eerste aanvraag was sprake van jongvee, wat de rechtbank Arnhem opvatte als bewijs voor een intensieve veehouderij, die in Bronckhorst verboden is.

Ontkenning

Volgens de advocaat van DDG is er een andere reden. Opfokken van jongvee tot melkvee zou problemen geven, dus is besloten gelijk met melkvee te starten.

Hij ontkent dat het ooit de bedoeling geweest is om vooral embryo’s te produceren voor andere bedrijven van Koolen. Wel geven die embryo’s een meerwaarde aan het bedrijf.

Voor de advocaat van de omwonenden blijft het de vraag of het een reguliere melkveehouderij is: “Het aantal van 20 stieren naast de 70 melkkoeien wijkt erg af van wat gebruikelijk is.”