AlgemeenAchtergrond

Koersklapper voor K+S door mogelijke overname

De koers van het Duitse kali- en zoutconcern K+S schoot op 26 juni met bijna 30 procent omhoog naar €37,66. Het Canadese kaliconcern Potash Corp maakte op 25 juni bekend een ‘vriendelijk’ overnamevoorstel te hebben gedaan aan de Duitse concurrent. Daarmee zou de grootste kaliproducent van Europa in handen komen van de volgens eigen zeggen grootste ter wereld. Potash heeft nog geen details bekendgemaakt, maar analisten speculeren over een overnamesom van €40 per aandeel, dat zou neerkomen op een overnamesom van circa €7,6 miljard.

Indien een overname zou slagen dan zou Potash ook een groot project van K+S in zijn eigen thuisbasis, de Canadese provincie Saskatchewan, in handen krijgen. Het gaat daarbij om het zogenoemde Legacy-project van K+S, deze kalimijn zou een productie van 2 miljoen ton per jaar gaan opleveren. Minder goed passend bij de activiteiten van Potash zijn de zoutactiviteiten van K+S.

Zonder medewerking van K+S wordt een eventuele, vijandige overname een zware dobber. Het bedrijf uit Kassel in de deelstaat Hessen heeft meerdere instrumenten om een vijandige overname te dwarsbomen. Een overnemende partij zou financieringen van K+S meteen terug moeten betalen. Er zijn ruime mogelijkheden om zogenoemde prioriteitsaandelen uit te geven waarbij het stemrecht van de ‘oude’ aandelen zou vervallen. Wat K+S minder aantrekkelijk maakt zijn de ten opzichte van concurrenten hoge productiekosten. De regering in de Duitse deelstaat Hessen kijkt al met argusogen naar de plannen vanwege effecten op de werkgelegenheid.

De afgelopen week kenmerkt zich verder door grote koersbewegingen op de beurzen wereldwijd. Oorzaak is de crisis in de Eurozone over Griekenland die nog voortmoddert tot na het referendum in Griekenland aankomende zondag. Pas dan is meer zekerheid te verwachten over hoe de positie van Griekenland zich verder ontwikkeld. Sinds afgelopen dinsdag is het land officieel in gebreke gebleven met het terugbetalen van leningen aan het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

De grootste daler in de Boerderij-index was het Braziliaanse vlees- en voedingsmiddelenconcern Brazil Foods (BRF). Het is een combinatie van lagere koersdoelen van analisten, het ex-dividend gaan van het aandeel op 30 juni en de algehele malaise op de beurzen in de afgelopen weken. Voor de grote vleesconcerns begint ook zorg om stijgende voerprijzen als gevolg van droogte een rol te spelen. Ook het Amerikaanse vleesconcern Tysons Foods zag de koers met 4,5 procent dalen. Het Braziliaanse vleesconcern JBS zag op 1 juli de koers met bijna 3 procent dalen. Dat lijkt een reactie op de aankondiging dat het de varkensvleesactiviteiten van Cargill in de VS overneemt voor $1,45 miljard. Over de hele week gezien bleef de koers van JBS nog vrijwel gelijk na een flinke daling vorige week, na de aankondiging dat het de Britse kippenvleesproducent Moy Park overneemt.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin