RundveeAchtergrond

Koeien worden steeds bruiner

We speuren naarstig naar goede genen, maar kijken te weinig naar Brown Swiss. De kwaliteiten van dit ras worden onderkend, de taaimelksheid overdreven.

Ik weet nog waarmee ik bezig was op 11 september 2001. Ik was een wei aan het uitbossen. Op de radio draaiden ze nummers uit de jaren tachtig. Destijds twijfelden de Vara-diskjockeys of ze de muziek van Madonna moesten draaien. Ze vonden haar een pretentieloze eendagsvlieg. Jammer, als je kwaliteit niet herkent.
In de fokkerij hebben we cijfers om kwaliteit op volgorde te zetten, zoals de NVI. Boven de 200 NVI behoor je als stier tot de absolute top. Zo’n stier wordt dan ingezet als stiervader. Om zo hoog te komen moet een stier dichtbij het fokdoel zitten qua levensduur, benen, eiwit en uiers.
Afgelopen week was er een dochtergroeppresentatie op het bedrijf van maatschap Zents-Tap in het Gelderse Vorden. Dit is zonder twijfel het bekendste Brown Swiss-bedrijf in Nederland. De eerste groep betrof dochters van Encore, die 210 NVI scoort. Bijzonder was dat drie dochters afkomstig waren van dezelfde Zents-Tap.
De Encore-koeien waren wat rank, recht en met een smalle kruisbouw, maar wel met goede uiers, super beenwerk en zwarte, dus harde, klauwen. Met +0,38 eiwit, 115 voor benen, 105 voor Mortellaro-gevoeligheid en +358 levensduur komt Encore dicht bij het ideale fokdoel. Toch denken veehouders en foktechnici: als het lichtbruin is, blijft de deur dicht.
We speuren wel naarstig naar goede genen, maar naar mijn smaak nog te weinig naar Brown Swiss-stieren.
Encore’s vader, Simon Even, zit op 205 NVI met +0,12 eiwit, 110 celgetal, 109 klauwgezondheid, 121 benen en jawel: +799 levensduurdagen! Wie al in de 50 is en geen opvolger heeft, kan Simon Even beter niet gebruiken, want je raakt voor je 65ste niet uitgemolken.
Simon Even is nu uitverkocht, maar ik kon gelukkig nog een partij rietjes kopen. Het lijkt mij een prima bloedlijn. Ik kan de stier goed inzetten als stiervader, vooral voor roodbontfokkerij. Ik ben bezig een Simon-zoon uit een moeder en grootmoeder met rond 4 procent eiwit te slijten aan een ki-station.
Op de open dag werden ook drie Etvei-dochters geshowd. Degelijke dieren met wat lagere achteruiers. Ze produceren veel lijsten melk, met weinig slijtage. Natuurlijk helpen daarbij de diepstrooiselboxen die Zents-Tap al jaren gebruikt. Maar uiers die na zes keer kalven nog maar nauwelijks onder de hak komen, zijn pure kwaliteit.
Op het bedrijf zijn ook twee ki-stieren gefokt. Emerlend, een Etvei-zoon uit een 88 punten Jublend met 3,91 eiwit uit de bekende Gornos met 87 algemeen voorkomen en 3,92 eiwit. Daarvoor zit de zwartbonte Archibald. Verder is er de bekende Preamer gefokt, een Beamer uit Gornos. Allebei wachten ze nog op fokwaardes, maar ze worden veel benut als goedkope stieren op terugkomers.
Velen halen taaimelksheid aan als aandachtspunt bij Brown Swiss. Terecht, de koeien scoren allemaal ondergemiddeld. Zolang dit echter rond de 95 blijft, is er geen probleem. Ik heb geen enkele taaie bruine.
Bij mij scoren de vaarzen met schutkleur gemiddeld 108 lactatiewaarde. Het zijn allemaal Amaranto-dochters. Ik heb Amaranto gebruikt op goede melkkoeien, waarbij het beenwerk het slechtste punt was. De productie is uitstekend en de uiers zijn goed. Maar op koeien met slechte benen zet ik geen Brown Swiss meer, die kruis ik in met een Belg. Of ik laat ze gust. In één keer beenproblemen oplossen, is toch te veel gevraagd. Met vruchtbaarheid heb ik geen problemen, ik heb genoeg vaarskalveren. Die houd ik dan ook liever aan uit probleemloze koeien.
Op mijn bedrijf wordt het voorlopig alleen maar bruiner onder de koeien. Mijn Simon Even-stiertje blijft waarschijnlijk hier en dan laat ik er rietjes van invriezen. Hij heeft breedte, een mooi lang hellend kruis en pikzwarte klauwtjes.
Om een hogere melkprijs te krijgen kun je op zoek gaan naar een afnemer die beter betaalt. Je kunt in Brussel of Den Haag protesteren. En je kunt de gehaltes proberen te verhogen. Dat eerste doe ik, en dat laatste ook.

Beheer
WP Admin