Koeien op Innovatiebedrijf De Marke. Afgelopen winter is er geëxperimenteerd met wisselende ruweiwitgehalten in de voeding. - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Koeien uitdagen met minder eiwit kan, maar luistert nauw

Koeien kunnen goed omgaan met een kortdurend eiwittekort. Bij langere duur kost het melk.

Op Innovatiecentrum De Marke is afgelopen stalseizoen de eiwitefficiëntie verhoogd door koeien om de andere dag uit te dagen met een laag eiwitaanbod in het rantsoen. De Marke voert met 150 gram eiwit per kilo droge stof met een OEB op of richting 0 al minder dan de praktijk.

In de proef, opgezet met voerproducent ForFarmers, kreeg een proefgroep op de even dagen een rantsoen van 150 gram ruw eiwit totaal aangeboden. Op de oneven dagen werd een kilo eiwitaanvulling vervangen door een kilo geplette tarwe. Zo daalde het ruw eiwitgehalte in het totale rantsoen tot 139 gram per kilo droge stof. Dit rantsoen was vooral lager in penseiwit (lagere OEB) en bevat meer energie. De controlegroep kreeg steeds het rantsoen met 150 gram ruw eiwit voorgeschoteld.

In de eerste drie weken gaf de proefgroep significant meer melk: +0,8 kilo per koe per dag. Het aanwezige eiwit wordt efficiënter benut en de extra energie verhoogde waarschijnlijk de melkgift. De proefgroep realiseerde 36% stikstofefficiëntie wat 2% meer is dan de controlegroep.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin